Din varukorg är för närvarande tom!
Vi blev intervjuade av den fenomenala journalisten Anna Dahlqvist (som bl.a skrivit Bara lite blod) för en artikel i Språktidningen om mensspråk, eufemismer och ordets makt.
“I mensrörelsen återfinns den svenska organisationen MENSEN, som grundades samma år som internationella mensdagen infördes. Genom bland annat föreläsningar, kurser och kampanjer i sociala medier arbetar Mensen för en mer öppen och kunskapsbaserad syn på mens.
– Det man inte pratar om finns inte. Så tolkas det inte minst av barn, säger Rebecka Hallencreutz, som är verksamhetsutvecklare på Mensen. Hon berättar att organisationen, i samtal med barn, brukar jämföra med hur man pratar om den otäcka karaktären Voldemort i Harry Potter. Voldemort brukar refereras till med ”ni-vet-vem” – men ofta kan det kännas läskigare att inte säga saker rent ut.
– Det kan bli konstigt och svårt att förstå varandra när alla familjer har olika ord. Om man inte har ord för mens blir det också svårare att söka vård för mensrelaterade problem som mensvärk och pms.
Även om Rebecka Hallencreutz själv använder ordet mens för det mesta, ser hon inte något fel med att det finns en bredd i de uttryck som vi använder.
– Det är bra med olika ord så länge man har koll på ”grundorden”. Man ska säga det som känns bekvämt, annars blir det ytterligare en skam i att inte kunna säga mens.