NU ÄR VI IGÅNG!

Ingen har väl missat att MENSEN mottagit bidrag från Jämställdhetsmyndigheten för att driva det nyskapande projektet med arbetsnamnet “Menscertifiering av arbetsplatser”. I december 2018 satte projektet igång! Två tjänster är tillsatta – en projektledare på 80 % med uppbackning av organisationssekreteraren på 20 % – och tillsammans kommer de arbeta med att ta fram material och metoder som sedan kommer användas för att utbilda och konsultera kring hur pilotarbetsplatsen Forza Football kan jobba för att möta behov som finns hos menstruerande anställda. Målet är ökad jämställdhet, förbättrad arbetsmiljö och hälsa hos de anställda. Materialet är tänkt att kunna användas på olika sorters arbetsplatser i framtiden. Fortsätt läsa för att få lära känna projektgruppen lite bättre:

 

Vilka är ni?

Klara

Jag är projektledare och mycket peppad på att leda projektet framåt! I somras tog jag min masterexamen i genusvetenskap. I min utbildning fokuserade jag mycket på tabun, stigma och normer kring kroppar, och jag skrev min masteruppsats om just menstruation. Förutom att plugga och jobba har jag senaste åren varit engagerad som styrelseledamot i MENSEN. Är alltså en riktig mensnörd.

Rebecka

Är organisationssekreterare på MENSEN och har även jobbat med Mensmegafonen, vårt utbildningsprojekt för att öka menskunskapen bland mellanstadieelever, det senaste året.  Jag har pluggat globala studier och kommunikation. Gillar att jobba med mensfrågor för att det behövs, det handlar i grund och botten om jämställdhet.

 

Vad ser ni mest fram emot under de kommande året?

Klara

Jag ser fram emot allt! Med all den uppmärksamhet MENSEN fick i höstas kom också många berättelser som visar att vi måste börja prata om mens och menstruerande personer på arbetsplatser. Det är ett viktigt tema som påverkar många, på olika sätt, så jag är glad över att få vara med och göra skillnad.

Rebecka

Att vara med i ett så nyskapande projekt! Det har fått orimligt mycket kritik, trots att det finns massor med forskning som visar på att inkluderande, jämställda arbetsplatser ger en god arbetsmiljö och är lönsammare. Förhoppningsvis bidrar projektet till att det blir vanligare att ta hänsyn till menstruerandes behov och eventuella besvär, både i arbetslivet och på andra plan i samhället. Det vinner alla på!

 

Mer information om projektet kommer löpande. Följ MENSENs sociala medier för att inte missa något!