Bakgrund & vision

MENSEN grundades 2014 och organisationen är medlemstyrd samt religiöst- och partipolitiskt obunden. Alla är välkomna att bli medlemmar, läs mer under fliken Engagera dig! MENSENs feministiska vision är ett samhälle där kunskapen om mens och menscykeln är så stor att negativa normer, tabun och myter kring menstruation inte begränsar livet för de personer som har mens. Alla ska få tillräcklig information och nödvändig kunskap om menscykelrelaterade frågor och den egna kroppen. Det ska finnas en infrastruktur som tar hänsyn till menstruerandes olika behov och tillgång till den typ av mensskydd en föredrar. Personer ska kunna söka stöd och vård för menstruell ohälsa och få ett gott bemötande, oavsett sammanhang.  Det ska finnas ett öppet samtal om mens i skolan, på arbetsplatsen, i privatlivet och samhället i stort. Menshälsa ska också vara en självklar dimension i det globala utvecklingsarbetet.

Sedan starten har MENSEN varit en mångfacetterad organisation som använder olika metoder för att prata om och öka kunskapen kring mens, MENSkliga rättigheter och menshälsa. Vi jobbar utifrån ett intersektionellt tänk och verksamheten utgår från en svensk kontext, men med ett globalt perspektiv som belyser hur situationen ser ut för menstruerande världen över. 

Organisationen

MENSEN består av en ideell styrelse tillsammans med anställd/a. Styrelsen väljs på föreningens högst beslutande organ vilket är årsmötet. Kontakta gärna MENSENs styrelse på ordforande@mensen.se. Observera att ordföranden är ideellt engagerad och svarar i mån av tid. För brådskande ärenden; kontakta info@mensen.se

Vi är MENSEN

Illustration: Hannele Fernström

Emy

ordförande

Efter att i otaliga år pratat om mens i alla möjliga forum, formella som icke formella, blev MENSEN ett naturligt nästa steg för Emy att hålla på med mensaktivism på riktigt. Emy har en magisterexamen i internationellt humanitärt arbete där hon fokuserade på hur kvinnors menstruation framställs i humanitära kampanjer och intresserar sig speciellt och är engagerad i internationella kvinnorättsfrågor.

Illustration: Hannele Fernström

Ellen

VICE ORDFÖRANDE

Ellen har en kandidat i mänskliga rättigheter, en master i internationell utveckling och management och ett starkt intresse för reproduktiv och sexuell hälsa och rättigheter (SRHR). Hon har skrivit uppsatser rörande sexualundervisning, sexpositivism, aborträtten och har arbetat med mensrättigheter och hälsa inom internationella utvecklingsprojekt och analyserat mensfrågan i kris och konfliktsituationer. Hon sökte sig till MENSEN för att föra en mensaktivism som kan bryta skadliga normer och öka välmåendet för alla som har mens!

Olivia

Kassör

Olivia är bosatt i Umeå och arbetar deltid på Riksteatern Västerbotten som scenkonstkonsulent och pluggar en master i tillämpad kulturvetenskap. Olivia har följt MENSENs arbete under många år och ser styrelsearbete i föreningen som en möjlighet att arbeta med feminism och jämställdhetsarbete i praktiken.

Johanna

ledamot

Johanna har sedan många år tillbaka engagerat sig för kvinnor och barn inom tjej-, ungdoms-, och kvinnojourer och arbetar privat som lärare. Där stöter hon dagligen på ungdomar som upplever mensstigma. Hon arbetar öppet med normalisering av mens och skapar trygga miljöer för sina elever att prata öppet och nyfiket kring mens.

Malin

ledamot

Malin är bosatt i Stockholm och har en akademisk bakgrund inom statsvetenskap. Hon har alltid haft ett stort engagemang för jämställdhetsfrågor och under studietiden intresserade hon sig främst för intersektionella perspektiv. Malin sökte sig till MENSEN för att hon vill vara med i arbetet för att främja menskliga rättigheter, och hon ser fram emot att vara en del av MENSENs arbete. 

Rebecka

VERKSAMHETSANSVARIG & projektledare

Rebecka är en av MENSENs grundare och har gjort mycket mensigt sen föreningen startade 2014. Becka har studerat globala studier, genus och kommunikation. Hon har tidigare arbetat med sexualupplysning och varit ideellt engagerad i frågor som rör miljön, mänskliga rättigheter och feminism. Du kan kontakta henne på rebecka.hallencreutz@mensen.se

Josefin

Projektmedarbetare

Josefin var med och grundade MENSEN och kan kallas en av Sveriges mest kända mensprofiler. Hon har bland annat doktorerat i sociologi med avhandlingen Menstrual Dirt, forskat på klimakteriehälsa i arbetslivet och arbetat med jämställdhetsfrågor på Chalmers. Just nu är Josefin anställd i projektet Ett MENSkligare arbetsliv – ett arbetsmiljöperspektiv på mens och klimakteriet. Du når henne på josefin.persdotter@mensen.se