Din varukorg är för närvarande tom!
MENSEN firar 10 år av framgångsrikt arbete för menskliga rättigheter
I år firar MENSEN sitt tioårsjubileum med stolthet och tacksamhet. Sedan starten år 2014 har MENSEN kontinuerligt arbetat för att lyfta och adressera viktiga frågor kring menshälsa och mensrättigheter. Genom innovativa projekt, samarbeten och opinionsbildning har organisationen gjort avtryck och påverkat både nationellt och internationellt.
Genom åren har MENSEN genomfört en rad betydelsefulla initiativ och uppnått viktiga milstolpar:
2014: MENSEN grundas och blir den första svenska aktören som uppmärksammar Internationella mensdagen, som instiftas samma år av den tyska organisationen WASH United.
2016: MENSEN tar fram underlag till mensbildande studiecirklar som hålls i flera städer, som även sprids internationellt.
2017: Projektet Mensmegafonen drar igång som bland annat leder till produktionen av den populära faktaboken “Mensmegafonens bok om mens” som riktar sig till barn och unga. Den blev otroligt populär hos både målgruppen och yrkesverksamma som jobbar med den, och har till dags dato tryckts upp i tusentals exemplar, samt producerats i lättläst version och som ljudbok.
2018: Kampanjen #mensautanmoms lanseras med syftet att lyfta frågan om höga kostnader för mensskydd och vad som händer om man inte har råd. , vilket resulterade i ett möte med dåvarande jämställdhetsminister Lena Hallengren.
2019: Konceptet ”Ett MENSkligare arbetsliv” växer fram och det etablerar samarbeten med flera av landets största fackförbund, t.ex IF Metall, Elektrikerna och Akademikerförbundet SSR.
2020: Projektet ”Universell Menskompetens” startar. Målet är att ta fram utbildningsmaterial och metoder för att lära barn och unga om mens, och att de ska vara lika gångbara för alla oavsett funktionsvariation. Det resulterar bland annat i Sveriges första heltäckande bildstöd om mens och menshälsa.
2021: MENSEN genomför en banbrytande Sifoundersökningen om ungas upplevelser av menshälsa, tabun och mensfattigdom, vilket får stor spridning i media.
2022: Plattformen ”En MENSkligare skola” lanseras för att stötta elever att driva frågan om fria mensskydd på sina skolor.
2023: MENSEN gör en stor kartläggning om vilka svenska kommuner som tagit politiska beslut om att erbjuda mensskydd i skolan. EN MENSkligare podd startas.
2024: “Ett MENSkligare arbetsliv” utvecklas för att inkludera klimakteriehälsa.
Under de senaste tio åren har MENSEN haft en aktiv och ledande roll i den offentliga debatten, opinionsbildat och spridit kunskap om menskliga rättigheter till tiotusentals människor. På 10 år har det skett en betydande förändring i samhällets syn på mensfrågor. MENSEN har bidragit till att dessa frågor tas på större allvar och ges ökat utrymme både i det offentliga samtalet och på politisk nivå. Organisationen vill rikta ett stort tack till alla som har bidragit till dess arbete, från förtroendevalda och samarbetspartners till alla som använt och delat MENSENs material.
För mer information om MENSEN och dess arbete, besök www.mensen.se. Pressbilder finns längt ner på fliken Om Oss. Se jubileumsfilmen här.
Kontakt:
Rebecka Hallencreutz, verksamhetsansvarig på MENSEN re******************@me****.se – 0760304277