Nationell mensundersökning 2021

På internationella mensdagen 2021 släppte vi resultatet från en unik nationell Sifoundersökning som kartlägger vad unga i åldrarna 16-21 har för erfarenheter av att ha mens. Undersökningen är den första i sitt slag. Resultatet visar att det finns mycket att glädjas som till exempel att 95 procent av de tillfrågade uppgav att de alltid har råd att köpa mensskydd. Undersökningen ringar också in problematiska områden och ger vägledning om vad som behöver förbättras för att menshälsan ska öka. Läs pressmeddelandet här. Ladda ner Sifos resultatrapport här.

I samband med att resultatet släpptes publicerades en debattartikel ihop med RFSU i Aftonbladet Debatt. Den finns att läsa här!


Internationella toalettdagen

4,5 miljarder människor saknar tillgång till en sanitär toalett, något som drabbar menstruerande personer hårdast. Menstruerande världen över har vissa behov kopplat till toalettbesök. Exempelvis måste de ha tillgång till hygieniska mensskydd och ett tryggt utrymme där de kan byta det. Oavsett vilket skydd som används behöver de också tvål och vatten för att tvätta händer och återanvändbart skydd eller papperskorg för att slänga engångsskydd. Visste ni att det i Sverige spolas ner 7000 ton skräp i toaletten varje år och tamponger är en av de vanligaste ”fulspolningarna”? En papperskorg på toaletten är ett lätt sätt att slippa lägga onödiga mängder tid och pengar på att hantera stopp i avloppen.

Mensvänliga toaletter är en av våra hjärtefrågor som alla vinner på! Sedan 2018 uppmärksammar vi just detta på 19 november; internationella toalettdagen. Vi har delat ut priset Årets Menstoalett till Femtopia 2018 och Yodabee 2019, och 2020 släppte vi det här klippet:


Månadens mensaktivist

Under 2019 och 2020 utsåg vi varje månad vi en Månadens Mensaktivist för att lyfta fram personer som på olika sätt och från olika perspektiv kämpar mot menstabun och förbättrar situationen för världens alla mensare. Alla finns samlade på vår Instagram under hashtaggen #månadensmensaktivist!


Konst på blodigt allvar

I oktober 2019 lanserade vi kampanjen Konst på Blodigt Allvar i samarbete med konstnären Re:Nude. Re:nude är en av konstnärerna som skulle ha ställt ut på Kulturveckan i Sölvesborg 2019 vilket var kontroversiellt. Det finns politiska krafter som vill få bort menskonst från det offentliga rummet, som tycker att det är opassande, löjligt, till och med något en bör skydda sina barn ifrån. Är mens verkligen så farlig?

Konst kan väcka känslor, skapa minnen, utbilda, inspirera, starta samtal, vara vackert eller upprörande. Det är betraktarna som gör verken! Vi drog därför igång minikampanjen Konst På Blodigt Allvar med syftet att nyansera bilden av vad menskonst är och vad den betyder för olika betraktare. Vi ville visa alla positiva effekter som kommer av att skapa eller se ett mensverk(!) och uppmuntrade folk att lägga upp en bild på något slags konstverk eller kulturyttring med menskoppling på sociala medier och beskriva vad de tänkte och kände som åskådare. Allt finns samlat på vår Instagram under höjdpunkten MENSKONST.

Här finns en debattartikel vi skrev ihop med Re:Nude som publicerades på Aftonbladet!