#enmensentjänst

Menscykler stannar inte för pandemier. Alla som har mens behöver fortfarande mensskydd och det är inte självklart att alla har råd. Mensfattigdom är inget nytt men i kristider drabbas fler. Kampanjen #enmensentjänst lanserades i mitten av maj 2020 och erbjöd gratis mensskydd så långt lagret räckte till alla som var i behov av det. 

LÄS MER OM KAMPANJEN & MENSFATTIGDOM

Kampanjvideon

Här kan du läsa vår debattartikel om mensfattigdom i Dagens ETC.

Att inte få grundläggande menstruella behov tillgodosedda kallas för att leva i mensfattigdom. Det saknas entydiga siffror på exakt hur utbrett problemet är i Sverige, men vi vet att det går hand i hand med att leva i ekonomisk utsatthet. Statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att 6% av Sveriges befolkning (570.000 människor),har en inkomst som inte täcker nödvändiga levnadskostnader, Ytterligare 1,4 miljoner människor lever med låg ekonomisk standard. Vi bestämde oss för att agera och hjälpa till på det sätt vi kan och kommer att fortsätta bekämpa mensfattigdomen i Sverige och världen!

#mensautanmoms

I januari 2018 lanserade vi kampanjen #mensautanmoms i sociala medier. Kampanjens syfte var att göra människor uppmärksamma på att mensskydd beskattas med 25 % moms trots att EU sagt att länder själva får bestämma vilken momssats de vill använda. Exempelvis har restaurangbesök 12 % moms och en timme med en personlig tränare beskattas med 6 % moms. Vi ville samtidigt lyfta fram att mensskydd är en nödvändighet. Alla ska ha tillgång till bra mensskydd oavsett ekonomiskt status.

Länder som slopat eller sänkt “mensmomsen”:

Rwanda

Tyskland

Indien

Kenya

Frankrike

Sydafrika

Kanada 

Irland

Storbritannien 

Australien 

Ett antal stater i USA