#enmensentjänst

Menscykler stannar inte för pandemier. Alla som har mens behöver fortfarande mensskydd och det är inte självklart att alla har råd. Mensfattigdom är inget nytt men i kristider drabbas fler. Kampanjen #enmensentjänst erbjuder gratis mensskydd så långt lagret räcker till alla som är i behov av det. Du som privatperson kan beställa hem ett paket innehållandes valfritt mensskydd från vår webshop helt kostnadsfritt. Vi uppmuntrar att andra aktörer sprider kampanjen, framförallt de som jobbar med yrkesgrupper som är särskilt drabbade av coronapandemin eller finns i områden som är socioekonomiskt utsatta. Kom bara ihåg att tagga MENSEN!

Att inte få grundläggande menstruella behov tillgodosedda kallas för att leva i mensfattigdom. Det saknas entydiga siffror på exakt hur utbrett problemet är i Sverige, men vi vet att det går hand i hand med att leva i ekonomisk utsatthet. Statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att 6% av Sveriges befolkning (570.000 människor),har en inkomst som inte täcker nödvändiga levnadskostnader, Ytterligare 1,4 miljoner människor lever med låg ekonomisk standard. Vi bestämde oss för att agera och hjälpa till på det sätt vi kan. 

Här kan du läsa vår debattartikel om mensfattigdom i Dagens ETC.

#mensautanmoms

Sedan januari 2018 har mensen drivit kampanjen #mensautanmoms i sociala medier. Kampanjens syfte är att göra människor uppmärksamma på att mensskydd beskattas med 25 % moms trots att EU sagt att länder själva får bestämma vilken momssats de vill använda. Exempelvis har restaurangbesök 12 % moms och en timme med en personlig tränare beskattas med 6 % moms. Vi vill samtidigt lyfta fram att mensskydd är en nödvändighet. Alla ska ha tillgång till bra menskydd oavsett ekonomiskt status.

Länder som slopat eller sänkt “mensmomsen”:

Rwanda

Tyskland

Indien

Kenya

Frankrike

Sydafrika

Kanada 

Irland

Storbritannien 

Australien 

Ett antal stater i USA