TA (SOMMAR)MENSSNACKET MED BARN OCH UNGA 🌞

Sommar och sol: bad, långa dagar hemifrån och ljusa tunna kläder – och oro bland barn och unga som inte vet hur de ska hantera mensen under sommaren. I över ett år har vi svarat på mensfrågor på Snapchat, som är en del av vårt arvsfondsprojekt Universell menskompetens. Inför sommarlovet syns ett tydligt mönster, det strömmar in frågor från barn som undrar vilket mensskydd man kan bada med, hur tamponger funkar och om de verkligen kan lita på att tampongen sitter där den ska när de badar.

Barn och unga har behöver menskunskap, stöd och svar på sina funderingar men många upplever det som svårt att prata om. Vi vill därför skicka en påminnelse till alla som kommer hänga med barn i sommar: vänta inte in frågorna, visa dem att här – med mig – är det okej att snacka om mens. Tillsammans kan vi se till att unga mensare slipper lägga sommarlovstid på onödig mensoro!

Några förslag på hur du kan göra:

😎 Säg “jag packar mensskydd i väskan också om någon av oss behöver!” om ni ska iväg på utflykt.

😎 Köp Mensmegafonens bok om mens på vår hemsida och ge till barnet. Säg att du gärna pratar om det som står i boken!

😎 Ställ frågor i neutral ton: Hur känns det med din mens nu, finns det något jag kan hjälpa dig med? Är du nöjd med ditt mensskydd? Vet du vilka mensskydd som man kan bada med, jag kan berätta om du vill?

😎 Tipsa barnet om att följa oss på TikTok och Snapchat, där heter vi Mensmegafonen.