Frågelåda på Halmstad Konsthall

Mellan 26 januari – 27 mars pågick utställningen MENS! på Halmstad Konsthall. Utställningen riktade ljuset på mens utifrån ett kulturhistoriskt- och konstnärligt perspektiv, för att skapa kunskap, medvetenhet och nyfikenhet kring ämnet. MENSEN deltog i utställningen med en interaktiv frågelåda under hela perioden. Besökare i alla åldrar kunde läsa frågor och svar, och skicka in egna frågor, på en Ipad som satt uppe vid en frågevägg. I bildspelet nedan finns alla inskickade frågor samlade:

Fråga: Gör det ont att ha mens? Det kan göra ont att ha mens. Att ha ont i magen, ryggen, rumpan eller låren i samband med mensen kallas mensvärk. Mensvärk beror på att kroppen behöver krampa för att mensblodet ska stötas ut och den krampen kan göra ont. Mensvärk är vanligt, det uppskattas att ungefär 9 av 10 mensare har det i alla fall någon gång i livet, men kan ändå vara jobbigt. Mensvärk blir oftast bättre av vila, en värmekudde eller en receptfri värktablett. Om inget av detta hjälper och mensvärken påverkar ens liv negativt och hindrar en från att leva som vanligt bör man söka hjälp hos vården och utreda om det finns någon orsak till den starka smärtan.

Fråga: Hur mycket blod får man? Mensen består av blod och massa slemhinna. Det kan kännas som att det kommer jättemycket blod, men egentligen är det inte så mycket. Det kommer oftast inte mer än 20–80 ml, vilket bara är ett par matskedar.

Fråga: Varför är det svårare för kvinnor att få steriliseras än vad det är för män?Könsorganen ser olika ut och för att stoppa funktionen i respektive organ som kan leda till graviditet krävs olika typer av ingrepp. Vid en sterilisering av en snopp tas delar av sädesledaren bort. Operationen tar ungefär trettio minuter och det räcker med lokalbedövning. Har du en livmoder klipps eller blockeras äggledarna så att spermie och ägg inte kan mötas. Detta görs genom titthålskirurgi och kräver att man är sövd med narkos. Det är ett oåterkalleligt ingrepp och det finns risk att personen ångrar sig, därför finns det en åldersgräns på 25 år och det krävs samtal med en kurator innan - oavsett om du har en snopp eller livmoder.

Fråga: Varför får man så olika mycket blod? En genomsnittlig mens är ungefär två till tre matskedar i mängd. Men det är stora skillnader, inte bara mellan de som har mens utan också mellan olika gånger. Ena månaden kan man blöda lite, nästa kommer det mer. Saker som stress, hormoner, val av preventivmedel och arv påverkar hur mycket mens man får. En annan sak som också spelar roll för hur mycket man blöder är om man fått barn eller inte!

Fråga: För mig känns mens som en koppling till att ha barn, men jag är inte säker om jag vill det och därför får jag ångest! Hur borde jag tänka så att mens ändå är bra, men för andra anledningar? Intressant fråga som det finns massa bra svar på beroende på vem du frågar! Vi på MENSEN har dels ett rättighetsperspektiv på mens och menscykeln: att alla som har mens ska ha få sina grundläggande behov tillgodosedda. Dels pratar vi om mensen som en vanlig kroppsfunktion - precis som till exempel matsmältningen - som bara är. Klart att menscykeln hänger ihop med reproduktion men de allra allra flesta menscykler slutar ju faktiskt inte med barn, på så sätt kan man se på mensen som en del av vardagen och ett sätt för kroppen att visa att den funkar som den ska. Ett tips är att lyssna på musikern Annika Norlins sommarprat där hon uttrycker uppskattning för sin PMS eftersom den hjälper henne i musikskrivandet. Vissa som idrottar mycket känner sig extra starka i delar av cykeln och passar på att träna hårt då. Menscykeln kan helt enkelt "användas" till massa olika saker!

Fråga: Varför är inte mensskydd gratis? Det borde det vara! Mensen består av blod och massa slemhinna. Det kan kännas som att det kommer jättemycket blod, men egentligen är det inte så mycket. Det kommer oftast inte mer än 20–80 ml, vilket bara är ett par matskedar. Resten är slemhinna.

Fråga: Ska man vara rädd för att få mens? Nej, inte alls! Alla känner olika inför att få mens och känslor är svåra att styra. Det är fullt förståeligt (och ganska vanligt) att vara orolig, allt kan ju kännas läskigt innan man varit med om något första gången! Om man känner sig jätterädd är det bra att prata med någon man litar på om det.

Fråga: Varför pratas det inte mer om endometrios? Folk kan ha det som inte ens har hört om det? Ja, även om det börjar bli bättre måste kunskapen om endometrios öka, både inom vården och bland allmänheten. Det tar i snitt 7-8 år att få rätt diagnos och många med endometrios tar inte sina smärtor på allvar, eller så får de inte rätt stöd när de söker hjälp. I värsta viftar vården bort besvären och tror inte på smärtupplevelsen. Detta är också en anledning till varför det är så viktigt att skapa ett öppet och stöttande samtalsklimat om allt som har med mens att göra, och att ha ord för kroppsdelar och kroppsfunktioner. Fortsätter tystnadskulturen så lever okunskap, myter och missuppfattningar kvar.

Fråga: Under menstruationen är själva blodet mitt minsta problem. Ägglossningen gör ont, illamående, humörsvängningar, gråt, irritation, ilska, självmordstankar, paranoia, relationsproblem och svårigheter med familjeliv och föräldraskap. Varför reduceras mens till att handla om blod? PMS och hormonomställningen borde få en större plats i diskussion och utbildning. Svar: Det håller vi helt med om! Svårt att svara på varför det är så mycket fokus på just blödningsfasen, men det är ju mer konkret och synlig än hormonella svängningar inuti kroppen. I våra föreläsningar och utbildningsmaterial är vi noga med att ta upp ALLT och att den som mår så dåligt av sin menscykel att det är svårt att leva som vanligt ska söka hjälp! Fysiskt och psykiskt lidande på grund av menscykeln ska inte normaliseras.

Fråga: Varför används knappt preventivmedel av killar (förutom kondom)? Det finns i nuläget tyvärr inga andra preventivmedel för killar. Det finns flera skäl till att det inte tagits fram tidigare. Att stoppa en ägglossningsprocess med ett ägg per menscykel är relativt enkelt jämfört med att stoppa produktionen av hundratals miljoner spermier. De studier som behövs innan ett läkemedel kan godkännas blir mer komplicerade för preventivmedel för män. Eftersom det är kvinnan som kan bli gravid måste båda parter delta i studierna. Eftersom det finns massa olika preventivmedel för kvinnor är det inte en så het forskningsfråga och svårare att få finansiering till. Men ny forskning är på gång så om några år kanske det finns på marknaden!

Fråga: Hej! Jag fick mens i tidig ålder. Ska man vara orolig? Hej! Osäker på vad du menar med tidig ålder. Vissa får mens tidigt och andra senare. Det är inget att oroa sig för. Den vanligaste tiden att få den första mensen är 12-14 år men det är inget konstigt att få den när man är 9 eller 15 till exempel. Men det kan ju så klart vara jobbigt, både att få mens tidigt och sent. Om det är jobbigt på något sätt hjälper det ofta att prata med en vuxen man litar på. Och om du känner oro över mensen av någon anledning är det alltid bra att gå till skolsköterskan eller ungdomsmottagningen och ställa dina frågor. Det är bra att prata med någon om sånt som oroar en!

Fråga: Varför heter det mens och inte kvinns? Bra fråga! Mens är en förkortning av menstruation och har faktiskt inget med det engelska ordet "mens" att göra (som betyder mäns på svenska). Menstruation kommer från den latinska ordet meʹnsis som betyder ’månad’!

Fråga: Hur fort hade jordens befolkning dött ut om vi slutade få mens? Om alla världens menscyklar och därmed ägglossningar hade försvunnit av någon mystisk anledning (och ingen hade kommit på något sätt att göra barn på annat sätt, typ i ett labb) så hade det gått ganska snabbt. Då hade de barn som föds nu varit den sista generationen människor. Tips: Det finns faktiskt en film om just det här ämnet som heter Children of Men!

Fråga: Varför är min mens brun? Det är lätt att tro att att mensen ska vara klarröd som blod brukar vara. Det är den ofta inte. Mensen kan ha massor av olika färger och innehålla klumpar och slem utan att det är någon fara alls. Om mensen är röd är den vanligtvis det i början eller i mitten av mensperioden. Precis i början och i slutet kan det hända att mensen blandas ut med flytningar vilket gör den ljusare. Om mensen är mörk kan det bero på att blodet fått vänta på att få komma ut. Då är mensblodet också ofta lite klumpig för att den hunnit koagulera, alltså stelna, på vägen ut. Det är inget konstigt alls.

Fråga: Kvinnor har mens, vad har män? Alla kroppar påverkas av hormoner men män har ingen menscykel eller blödning. Däremot händer det massa saker i killkroppar som har att göra deras förmåga att fotplanta sig, dvs skaffa barn. En del av menscykeln är ägglossningen och den hänger ju ihop med möjligheten att bli gravid. För att det ska hända måste ägget smälta ihop med en spermie. Spermier bildas i testiklarna på män, eller pungen som den också kallas. Det bildas nya spermier hela tiden. Vid en utlösning kommer det sperma ut ur penisen. Det är en blandning av spermier och olika vätskor som kommer från sädesblåsorna och prostatakörteln. Oavsett om man har snopp eller snippa händer det massa coola grejer inuti kroppen helt enkelt!

Fråga: Varför får bara kvinnor mens? En del av menscykeln är ägglossningen och den hänger ju ihop med möjligheten att bli fortplanta sig, alltså att göra barn. Hos alla djurarter måste könsceller från en hane och hona, alltså ägg och spermie, smälta ihop för att det ska kunna bli barn. Spermier bildas i testiklarna på män, eller pungen som den också kallas. För att producera spermier behövs ingen mensblödning, men det är en nödvändig del i menscykeln och för att ge näring åt ett eventuellt befruktat ägg. Därför är det bara kvinnor som har mens! PS. Alla som har en livmoder kan ha mens. De flesta som har livmoder känner sig som kvinnor men det finns också transpersoner som kan ha livmoder och mens men identifiera sig som killar eller icke-binära till exempel. .

Fråga: Gör det ont att blöda från snippan? Själv blödandet ut ur snippan gör inte ont, det är liksom inte som ett sår som blöder eller så. Däremot kan man ha mensvärk när man blöder. Mensvärken känns mer inuti kroppen och de flesta säger att den gör ont i magen, ryggen, benen eller rumpan. Ibland på flera a ställena samtidigt och ibland i kombination med huvudvärk. Man har mensvärk för att livmodern är en muskel och när den stöter ut mensen arbetar den och vi känner en sorts träningsvärk som gör ont. För de flesta hjälper vila, värmekudde eller värktablett mot mensvärk. Om det inte hjälper och mensvärken hindrar en från att göra sånt man vill eller brukar ska man söka vård för sin mensvärk. Det finns hjälp att få.

Fråga; Kan Killar få mens? Varför finns mens? Bra fråga! Ja och nej. Killar som föddes med snopp och testiklar kan inte få mens, men transkillar som föddes med livmoder kan få mens. Oavsett vilken kropp man har man man ju identifiera sig som kille, tjej eller något helt annat. Mens finns för att det är en produkt som bildas i menscykeln och menscykeln finns för att människor ska kunna fortplanta sig och få barn. Man kan använda preventivmedel som hindrar menscykeln och gör att man inte får mens. När man slutar med dem kommer dock mensen tillbaka.

Fråga: Får man bara sex när man har mens? Nej så är det inte, mensen är en blödning som kommer från slidan och den har inget att göra med om man har haft sex eller inte. Många har mens i flera år innan de har sex första gången. Mens är dock ett tecken på att kroppen har en aktiv menscykel med en ägglossning. Om man har sex runt ägglossningen och det kommer in spermier i snippan är det möjligt att bli gravid. Man kan också blöda från snippan utan att ha mens. Det är ovanligt men beror i så fall oftast på att man har fått ett sår i snippan. Till exempel kan det bli små sprickor i slidöppningens slidkrans precis som att man kan få en spricka på läppen om det är torrt. Det är inte farligt och läker snabbt men kan vara lite läskigt och svida.

Fråga: Får djur mensblod? Den menscykeln som människor har är extreeemt ovanligt i djurvärlden. Det är bara vi, vissa apor, två grupper fladdermöss och springnäbbmöss som har det. Coolt va? Mens är en blödning från livmoderslemhinnan som uppstår om ägget inte bekfruktas. Alla däggdjur har ägglossning regelbundet och bygger en livmodersslemhinna, men hos andra djur så tas livmoderslemhinnan upp av kroppen istället för att stötas ut som blödning. Man kan alltså säga att menstruationen är osynlig hos dessa djur, och det kallas inte menscykel utan brunstcykel. Till exempel kanske många varit med om att en hund blöder samtidigt som de löper. Men hundars blödningar dyker upp i början av deras brunstcykeln och beror på att blodkärl i könsorganen brister på grund av hormonella förändringar, som svullnar när hunden löper, alltså är redo att para sig.

Fråga: Har bara tjejer mens? För att ha mens måste man ha en livmoder. Det ,betyder att till exempel transpersoner och icke-binära kan ha mens fast de inte känner sig eller identifierar sig som tjejer. Det är inte heller så att alla tjejer eller alla med livmoder har mens. Det finns olika saker som påverkar om man har mens, till exempel ålder, graviditet, vissa mediciner eller sjukdomar som gör att man inte får mens fast man har en livmoder. Därför kan det vara bra att prata könsneutralt om mensare. Det är bara du själv som kan avgöra vilket kön du identifierar sig som. Den som känner sig som en man är en man även om han har kvar sin livmoder och menstruerar, och en kvinna är lika mycket kvinna även om hon av någon anledning inte har mens.

Fråga: Vad är PMS? PMS står för premenstruellt syndrom och innebär att ens humör förändras och att man får andra kroppsliga besvär dagarna före mens. Att ha ett eller ett par PMS-symptom är väldigt vanligt och något de flesta mensare kommer att uppleva. Vanliga symptom är till exempel kan man känna sig svullen, fingrarna blir större än vanligt och brösten ömmar. Det är lättare att bli irriterad och låg. Det är okänt varför man får PMS. Den dominerande teorin i forskarvärlden är att det kan ha att göra med de ämnen som bildas när hormonet progesteron bryts ner i kroppen. Vissa känner av symtom på PMS mer än andra, ungefär som en allergi - vissa är allergiska mot speciella saker, andra inte och även två personer med samma allergi kan känna av den olika mycket.

Fråga: Är det ok att idrotta med mens? Jadå! Det går finfint. Många upplever till och med att det lindrar besvär man kan känna under mensen, till exempel mensvärk. Däremot är alla kanske inte så sugna på att träna intensivt under mensen om man har ont eller känner sig trött. Då ska man såklart vila eller kanske köra någon lugn motionsform. Lyssna på kroppen och gör det som känns bra för dig!

Fråga: Vad kostar det att ha mens? Det är svårt att säga en siffra eftersom mens och menscykeln påverkar människor så olika. Det gäller dels direkta utgifter som mensskydd, värktabletter eller andra mediciner som används på grund av menscykeln. Sen finns det mer indirekta kostnader som till exempel att man kan behöva köpa nya underkläder och lakan oftare än icke-mensare eller att man behöver sjukanmäla sig från jobb om man har mycket mensbesvär vilket kan påverka ens inkomst. Det kostar dessutom mer för någon som blöder mycket och länge och använder engångsskydd än någon som använder återanvändbart alternativ som menskopp. Det finns olika uträkningar som uppskattar att mensare lägger allt från 15.000 till 70.000 på mensskydd under en livstid. Det är helt enkelt olika från person till person hur mycket ens mens kostar.

Fråga: När jag får mens gör det så ont att jag bara gråter och skriker. Jag kan inte äta och kan inte gå till skolan. Vad ska jag göra? Så ska du inte behöva ha det! Mensvärk är väldigt vanligt och något nästan alla mensare har erfarenhet av, men det är skillnad på värk och värk. En tumregel är att om man har så ont att man inte kan leva som vanligt under mensen, eller om en receptfri värktablett inte hjälper ska man söka vård och få hjälp att ta reda på varför smärtan är så stark. Det är viktigt att inte normalisera svår värk under mensen och tänka att "mens gör ont, det är bara att bita ihop". Smärta som begränsar vardagen måste tas på allvar!

Fråga: Hur fungerar en menskopp? Samlas det inte kiss där? Kommer det inte in vatten om man badar? Häller det över "kanten" om man ligger ner? Bra frågor! Det är klurigt att förstå hur en menskopp fungerar eftersom man inte kan se inuti kroppen. En menskopp är en mjuk sillikonskål som man viker ihop och sätter in i slidan. Slidan är ett av hålen som finns i snippan, det andra är urinröret som kiss kommer ifrån. Därför kan det inte samlas kiss i menskoppen och det går fint att kissa med den i. När menskoppen sitter inuti kroppen sitter den fast som med ett vakuum, det gör att den sitter på plats och inget kan varken komma förbi utifrån, som vatten när man badar, eller mens om man ligger ner. Menskoppen kan dock läcka men det gör den i så fall oftast för att den sitter fel eller är full. Att använda menskopp kräver lite övning. Många tycker att det är klurigt att få in den rätt i början men när dom övat gillar de flesta menskopp mycket!

Fråga: Varför får man mens? Mensen är en signal om att kroppen är könsmogen. Obs, även om man rent biologiskt kan bli gravid betyder det inte att man mentalt är redo eller mogen för det! Vid födseln finns det hundratusentals äggceller på äggstockarna. Någon gång under puberteten mognar en sån cell till ett ägg och lossnar, och så fortsätter det varje månad tills man kommer i klimakteriet. Det tar ungefär två veckor för ägget att mogna. Samtidigt gör sig livmodern redo att ta emot ett befruktat ägg genom att slemhinnan inne i livmodern växer till och blir blodfylld. Om ägget befruktas av en spermie och fäster i slemhinnan påbörjas en graviditet. Men om ägget inte blir befruktat stöts ägget och livmoderslemhinnan ut som en blödning. Det är det som är mensen. Sen börjar hela cykeln om igen!

Fråga: Jag har läst att mensen förvinner om man inte äter. Stämmer det? Det stämmer. För att man ska kunna ha mens och ägglossning behövs könshormonet östrogen. Kroppen kan inte bilda östrogen om man går ner för mycket i vikt och inte får i sig den näring kroppen behöver. Menscykeln kan sägas känna av hur kroppen mår och signalerar om något är i obalans genom att upphöra med blödningarna. Om man till exempel är väldigt stressad under en tid, har en ätstörning eller mår väldigt dåligt så kan mensen försvinna under den perioden.

Fråga: Kan man få hjälp med sin PMS? Ja! Den som har PMS kan må bättre av att göra saker som är avslappnande och skapar välmående. Det varierar ju från person till person så det gäller att testa sig fram. Vissa mår bra av att träna extra mycket medan andra vill vara ifred och vila. Ett bra tips är att följa sin menscykel i en app eller dagbok och lära sig när PMS:en brukar dyka upp. Då kan man försöka planera in snälla aktiviteter och lägga de jobbigaste grejerna på to do-listan andra dagar. Det finns även forskning som visar att kognitiv beteendeterapi (KBT) är en effektiv metod för behandling av PMS. Gå förbi bibblan och låna ett ex av boken "PMS! Få hjälp med KBT" för att läsa mer!

Fråga: Hur mycket blod är vanligt att blöda en månad? Under en mens blöder man vanligtvis mellan 20-80 milliliter blod, alltså knappt en deciliter som mest. Men eftersom blodet blandas ut med kroppsvätska och slemhinna från livmodern kan det upplevas som mer. För den som vill "mäta" sin mensmängd är det enklast att använda menskopp under en menstruation, en del av dem har millilitermarkeringar!

Fråga: Vid vilken ålder är det vanligast att få sin första mens? Det går inte veta exakt när första mensen ska komma. De flesta får den någon när de är mellan 10 och 15 år men en del får tidigare och några får senare. En människas livsvillkor påverkar med allra största sannolikhet när puberteten sätter igång och därmed när första mensen kommer. För några hundra år sedan var det vanligt att få mens vid 16-17 år och nu är snittåldern mycket lägre i Sverige. I samhällen där unga har tillgång till tillräckligt med mat, bra sjukvård och slipper utsätta kroppen för tunga belastningar kommer mensen tidigare än i samhällen med motsatta villkor.

Fråga: Är det farligt att ha sex när man menstruerar? Nej det är inte farligt att ha sex när man har mens. Man kan ha sex när som helst, så länge man vill och den man eventuellt har sex med vill det. En del tycker till och med att en orgasm hjälper mot mensvärk! Under mensen blir en del mer kåta och vill gärna ha sex medan andra inte tycker att det känns alls lockande att ha sex. En del typer av sex kan man ha med ett mensskydd. Till exempel kan man onanera, ha analsex eller oralsex med en tampong eller menskopp i. Ska man ha penetrerande sex är det viktigt att ta ut mensskyddet och då kan det vara bra att lägga ut en handduk under sig om man inte vill att det ska bli blodfläckar där man har sex.

Fråga: Vad är de röda klumparna i mensen för något? Klumparna i mensen är oftast rester av livmoderslemhinna eller koagulerat blod. Mensen kan ha många olika nyanser och konsistenser. Ibland är mensen klassiskt röd som blod, men den kan också bara mörkare, brun eller till och med svart eller ljusare, rosa eller beige. Den kan också vara klumpig, slajmig eller tunn som vatten. Hur den ser ut och känns beror till exempel på hur länge den legat i livmodern innan den kom ut och hur upplöst livmoderslemhinnan är när den åker med ut. Det är varken farligt eller konstigt att mensen har olika färger och konsistenser. De flesta kan se att mensen ser och känns olika från mens till mens eller till och med från dag till dag under samma mens.

Fråga: Alla mina vänner har fått mens men inte jag, vad kan jag göra? Det finns tyvärr inte supermycket att göra - mensen kommer när den kommer. De allra flesta får mens när de är mellan 10 och 15. Har den inte kommit när man är över 16 kan det vara bra att gå till skolsköterskan, ungdomsmottagningen eller vårdcentralen och kolla om den behöver hjälp att komma igång. Oavsett om man är först i klassen eller sist kan det vara både jobbigt och spännande att se den där första blodfläcken i underbyxorna. Det som gör det lättare enligt många är att prata med någon om mensen och känslorna kring den så det är vårt bästa tips!

Fråga: Kan man bada med mens? Jajemen! Beroende på var du vill bada kan det behövas lite olika förberedelser. Om du ska bada i badkaret är det bara att hoppa i. Kanske kommer det lite blod i vattnet men det är ingen fara. Ska du bada i en bassäng är det bra att använda ett mensskydd som går att bada med. Exempelvis tampong eller menskopp. Tampongen ska bytas efter att du badat klart eftersom den suger i sig vatten som inte är bra att ha i snippan för länge, men menskoppen kan sitta i hela dagen som vanligt. Om du ska bada i havet eller i en sjö kan du fundera lite över hur mycket mens du har och om du behöver fånga upp den med mensskydd, eller om du föredrar att bara låta det rinna ut u vattnet.

Fråga: När kommer jag få mens? Det är supersvårt att säga exakt när första mensen kommer komma. Men det finns några grejer man kan säga. De allra flesta får mens när de är mellan 10 och 15 år. I Sverige har ungefär hälften av alla barn med snippa fått mens när de är 13,5 år och andra hälften får efter det. Vidare är det vanligt att få mens ungefär 1-2 år efter att man börjat få flytningar och 1-3 år efter att brösten börjat växa. Det finns också forskning som visar att mensstart är relativt ärftligt vilket betyder att man kan fråga sin mamma, mormor eller kanske ett storasyskon om när de fick mens och få en ledtråd till när den kan komma!

Fråga: Gör det ont att ha mens? Det kan göra ont att ha mens. Att ha ont i magen, ryggen, rumpan eller låren i samband med mensen kallas mensvärk. Mensvärk beror på att kroppen behöver krampa för att mensblodet ska stötas ut och den krampen kan göra ont. Mensvärk är vanligt, det uppskattas att ungefär 9 av 10 mensare har det i alla fall någon gång i livet, men kan ändå vara jobbigt. Mensvärk blir oftast bättre av vila, en värmekudde eller en receptfri värktablett. Om inget av detta hjälper och mensvärken påverkar ens liv negativt och hindrar en från att leva som vanligt bör man söka hjälp hos vården och utreda om det finns någon orsak till den starka smärtan.

Fråga: Hur mycket blod får man? Mensen består av blod och massa slemhinna. Det kan kännas som att det kommer jättemycket blod, men egentligen är det inte så mycket. Det kommer oftast inte mer än 20–80 ml, vilket bara är ett par matskedar.

Fråga: Varför är det svårare för kvinnor att få steriliseras än vad det är för män?Könsorganen ser olika ut och för att stoppa funktionen i respektive organ som kan leda till graviditet krävs olika typer av ingrepp. Vid en sterilisering av en snopp tas delar av sädesledaren bort. Operationen tar ungefär trettio minuter och det räcker med lokalbedövning. Har du en livmoder klipps eller blockeras äggledarna så att spermie och ägg inte kan mötas. Detta görs genom titthålskirurgi och kräver att man är sövd med narkos. Det är ett oåterkalleligt ingrepp och det finns risk att personen ångrar sig, därför finns det en åldersgräns på 25 år och det krävs samtal med en kurator innan - oavsett om du har en snopp eller livmoder.

Fråga: Varför får man så olika mycket blod? En genomsnittlig mens är ungefär två till tre matskedar i mängd. Men det är stora skillnader, inte bara mellan de som har mens utan också mellan olika gånger. Ena månaden kan man blöda lite, nästa kommer det mer. Saker som stress, hormoner, val av preventivmedel och arv påverkar hur mycket mens man får. En annan sak som också spelar roll för hur mycket man blöder är om man fått barn eller inte!

Fråga: För mig känns mens som en koppling till att ha barn, men jag är inte säker om jag vill det och därför får jag ångest! Hur borde jag tänka så att mens ändå är bra, men för andra anledningar? Intressant fråga som det finns massa bra svar på beroende på vem du frågar! Vi på MENSEN har dels ett rättighetsperspektiv på mens och menscykeln: att alla som har mens ska ha få sina grundläggande behov tillgodosedda. Dels pratar vi om mensen som en vanlig kroppsfunktion - precis som till exempel matsmältningen - som bara är. Klart att menscykeln hänger ihop med reproduktion men de allra allra flesta menscykler slutar ju faktiskt inte med barn, på så sätt kan man se på mensen som en del av vardagen och ett sätt för kroppen att visa att den funkar som den ska. Ett tips är att lyssna på musikern Annika Norlins sommarprat där hon uttrycker uppskattning för sin PMS eftersom den hjälper henne i musikskrivandet. Vissa som idrottar mycket känner sig extra starka i delar av cykeln och passar på att träna hårt då. Menscykeln kan helt enkelt "användas" till massa olika saker!

Fråga: Varför är inte mensskydd gratis? Det borde det vara! Mensen består av blod och massa slemhinna. Det kan kännas som att det kommer jättemycket blod, men egentligen är det inte så mycket. Det kommer oftast inte mer än 20–80 ml, vilket bara är ett par matskedar. Resten är slemhinna.

Fråga: Ska man vara rädd för att få mens? Nej, inte alls! Alla känner olika inför att få mens och känslor är svåra att styra. Det är fullt förståeligt (och ganska vanligt) att vara orolig, allt kan ju kännas läskigt innan man varit med om något första gången! Om man känner sig jätterädd är det bra att prata med någon man litar på om det.

Fråga: Varför pratas det inte mer om endometrios? Folk kan ha det som inte ens har hört om det? Ja, även om det börjar bli bättre måste kunskapen om endometrios öka, både inom vården och bland allmänheten. Det tar i snitt 7-8 år att få rätt diagnos och många med endometrios tar inte sina smärtor på allvar, eller så får de inte rätt stöd när de söker hjälp. I värsta viftar vården bort besvären och tror inte på smärtupplevelsen. Detta är också en anledning till varför det är så viktigt att skapa ett öppet och stöttande samtalsklimat om allt som har med mens att göra, och att ha ord för kroppsdelar och kroppsfunktioner. Fortsätter tystnadskulturen så lever okunskap, myter och missuppfattningar kvar.

Fråga: Under menstruationen är själva blodet mitt minsta problem. Ägglossningen gör ont, illamående, humörsvängningar, gråt, irritation, ilska, självmordstankar, paranoia, relationsproblem och svårigheter med familjeliv och föräldraskap. Varför reduceras mens till att handla om blod? PMS och hormonomställningen borde få en större plats i diskussion och utbildning. Svar: Det håller vi helt med om! Svårt att svara på varför det är så mycket fokus på just blödningsfasen, men det är ju mer konkret och synlig än hormonella svängningar inuti kroppen. I våra föreläsningar och utbildningsmaterial är vi noga med att ta upp ALLT och att den som mår så dåligt av sin menscykel att det är svårt att leva som vanligt ska söka hjälp! Fysiskt och psykiskt lidande på grund av menscykeln ska inte normaliseras.

Fråga: Varför används knappt preventivmedel av killar (förutom kondom)? Det finns i nuläget tyvärr inga andra preventivmedel för killar. Det finns flera skäl till att det inte tagits fram tidigare. Att stoppa en ägglossningsprocess med ett ägg per menscykel är relativt enkelt jämfört med att stoppa produktionen av hundratals miljoner spermier. De studier som behövs innan ett läkemedel kan godkännas blir mer komplicerade för preventivmedel för män. Eftersom det är kvinnan som kan bli gravid måste båda parter delta i studierna. Eftersom det finns massa olika preventivmedel för kvinnor är det inte en så het forskningsfråga och svårare att få finansiering till. Men ny forskning är på gång så om några år kanske det finns på marknaden!

Fråga: Hej! Jag fick mens i tidig ålder. Ska man vara orolig? Hej! Osäker på vad du menar med tidig ålder. Vissa får mens tidigt och andra senare. Det är inget att oroa sig för. Den vanligaste tiden att få den första mensen är 12-14 år men det är inget konstigt att få den när man är 9 eller 15 till exempel. Men det kan ju så klart vara jobbigt, både att få mens tidigt och sent. Om det är jobbigt på något sätt hjälper det ofta att prata med en vuxen man litar på. Och om du känner oro över mensen av någon anledning är det alltid bra att gå till skolsköterskan eller ungdomsmottagningen och ställa dina frågor. Det är bra att prata med någon om sånt som oroar en!

Fråga: Varför heter det mens och inte kvinns? Bra fråga! Mens är en förkortning av menstruation och har faktiskt inget med det engelska ordet "mens" att göra (som betyder mäns på svenska). Menstruation kommer från den latinska ordet meʹnsis som betyder ’månad’!

Fråga: Hur fort hade jordens befolkning dött ut om vi slutade få mens? Om alla världens menscyklar och därmed ägglossningar hade försvunnit av någon mystisk anledning (och ingen hade kommit på något sätt att göra barn på annat sätt, typ i ett labb) så hade det gått ganska snabbt. Då hade de barn som föds nu varit den sista generationen människor. Tips: Det finns faktiskt en film om just det här ämnet som heter Children of Men!

Fråga: Varför är min mens brun? Det är lätt att tro att att mensen ska vara klarröd som blod brukar vara. Det är den ofta inte. Mensen kan ha massor av olika färger och innehålla klumpar och slem utan att det är någon fara alls. Om mensen är röd är den vanligtvis det i början eller i mitten av mensperioden. Precis i början och i slutet kan det hända att mensen blandas ut med flytningar vilket gör den ljusare. Om mensen är mörk kan det bero på att blodet fått vänta på att få komma ut. Då är mensblodet också ofta lite klumpig för att den hunnit koagulera, alltså stelna, på vägen ut. Det är inget konstigt alls.

Fråga: Kvinnor har mens, vad har män? Alla kroppar påverkas av hormoner men män har ingen menscykel eller blödning. Däremot händer det massa saker i killkroppar som har att göra deras förmåga att fotplanta sig, dvs skaffa barn. En del av menscykeln är ägglossningen och den hänger ju ihop med möjligheten att bli gravid. För att det ska hända måste ägget smälta ihop med en spermie. Spermier bildas i testiklarna på män, eller pungen som den också kallas. Det bildas nya spermier hela tiden. Vid en utlösning kommer det sperma ut ur penisen. Det är en blandning av spermier och olika vätskor som kommer från sädesblåsorna och prostatakörteln. Oavsett om man har snopp eller snippa händer det massa coola grejer inuti kroppen helt enkelt!

Fråga: Varför får bara kvinnor mens? En del av menscykeln är ägglossningen och den hänger ju ihop med möjligheten att bli fortplanta sig, alltså att göra barn. Hos alla djurarter måste könsceller från en hane och hona, alltså ägg och spermie, smälta ihop för att det ska kunna bli barn. Spermier bildas i testiklarna på män, eller pungen som den också kallas. För att producera spermier behövs ingen mensblödning, men det är en nödvändig del i menscykeln och för att ge näring åt ett eventuellt befruktat ägg. Därför är det bara kvinnor som har mens! PS. Alla som har en livmoder kan ha mens. De flesta som har livmoder känner sig som kvinnor men det finns också transpersoner som kan ha livmoder och mens men identifiera sig som killar eller icke-binära till exempel. .

Fråga: Gör det ont att blöda från snippan? Själv blödandet ut ur snippan gör inte ont, det är liksom inte som ett sår som blöder eller så. Däremot kan man ha mensvärk när man blöder. Mensvärken känns mer inuti kroppen och de flesta säger att den gör ont i magen, ryggen, benen eller rumpan. Ibland på flera a ställena samtidigt och ibland i kombination med huvudvärk. Man har mensvärk för att livmodern är en muskel och när den stöter ut mensen arbetar den och vi känner en sorts träningsvärk som gör ont. För de flesta hjälper vila, värmekudde eller värktablett mot mensvärk. Om det inte hjälper och mensvärken hindrar en från att göra sånt man vill eller brukar ska man söka vård för sin mensvärk. Det finns hjälp att få.

Fråga; Kan Killar få mens? Varför finns mens? Bra fråga! Ja och nej. Killar som föddes med snopp och testiklar kan inte få mens, men transkillar som föddes med livmoder kan få mens. Oavsett vilken kropp man har man man ju identifiera sig som kille, tjej eller något helt annat. Mens finns för att det är en produkt som bildas i menscykeln och menscykeln finns för att människor ska kunna fortplanta sig och få barn. Man kan använda preventivmedel som hindrar menscykeln och gör att man inte får mens. När man slutar med dem kommer dock mensen tillbaka.

Fråga: Får man bara sex när man har mens? Nej så är det inte, mensen är en blödning som kommer från slidan och den har inget att göra med om man har haft sex eller inte. Många har mens i flera år innan de har sex första gången. Mens är dock ett tecken på att kroppen har en aktiv menscykel med en ägglossning. Om man har sex runt ägglossningen och det kommer in spermier i snippan är det möjligt att bli gravid. Man kan också blöda från snippan utan att ha mens. Det är ovanligt men beror i så fall oftast på att man har fått ett sår i snippan. Till exempel kan det bli små sprickor i slidöppningens slidkrans precis som att man kan få en spricka på läppen om det är torrt. Det är inte farligt och läker snabbt men kan vara lite läskigt och svida.

Fråga: Får djur mensblod? Den menscykeln som människor har är extreeemt ovanligt i djurvärlden. Det är bara vi, vissa apor, två grupper fladdermöss och springnäbbmöss som har det. Coolt va? Mens är en blödning från livmoderslemhinnan som uppstår om ägget inte bekfruktas. Alla däggdjur har ägglossning regelbundet och bygger en livmodersslemhinna, men hos andra djur så tas livmoderslemhinnan upp av kroppen istället för att stötas ut som blödning. Man kan alltså säga att menstruationen är osynlig hos dessa djur, och det kallas inte menscykel utan brunstcykel. Till exempel kanske många varit med om att en hund blöder samtidigt som de löper. Men hundars blödningar dyker upp i början av deras brunstcykeln och beror på att blodkärl i könsorganen brister på grund av hormonella förändringar, som svullnar när hunden löper, alltså är redo att para sig.

Fråga: Har bara tjejer mens? För att ha mens måste man ha en livmoder. Det ,betyder att till exempel transpersoner och icke-binära kan ha mens fast de inte känner sig eller identifierar sig som tjejer. Det är inte heller så att alla tjejer eller alla med livmoder har mens. Det finns olika saker som påverkar om man har mens, till exempel ålder, graviditet, vissa mediciner eller sjukdomar som gör att man inte får mens fast man har en livmoder. Därför kan det vara bra att prata könsneutralt om mensare. Det är bara du själv som kan avgöra vilket kön du identifierar sig som. Den som känner sig som en man är en man även om han har kvar sin livmoder och menstruerar, och en kvinna är lika mycket kvinna även om hon av någon anledning inte har mens.

Fråga: Vad är PMS? PMS står för premenstruellt syndrom och innebär att ens humör förändras och att man får andra kroppsliga besvär dagarna före mens. Att ha ett eller ett par PMS-symptom är väldigt vanligt och något de flesta mensare kommer att uppleva. Vanliga symptom är till exempel kan man känna sig svullen, fingrarna blir större än vanligt och brösten ömmar. Det är lättare att bli irriterad och låg. Det är okänt varför man får PMS. Den dominerande teorin i forskarvärlden är att det kan ha att göra med de ämnen som bildas när hormonet progesteron bryts ner i kroppen. Vissa känner av symtom på PMS mer än andra, ungefär som en allergi - vissa är allergiska mot speciella saker, andra inte och även två personer med samma allergi kan känna av den olika mycket.

Fråga: Är det ok att idrotta med mens? Jadå! Det går finfint. Många upplever till och med att det lindrar besvär man kan känna under mensen, till exempel mensvärk. Däremot är alla kanske inte så sugna på att träna intensivt under mensen om man har ont eller känner sig trött. Då ska man såklart vila eller kanske köra någon lugn motionsform. Lyssna på kroppen och gör det som känns bra för dig!

Fråga: Vad kostar det att ha mens? Det är svårt att säga en siffra eftersom mens och menscykeln påverkar människor så olika. Det gäller dels direkta utgifter som mensskydd, värktabletter eller andra mediciner som används på grund av menscykeln. Sen finns det mer indirekta kostnader som till exempel att man kan behöva köpa nya underkläder och lakan oftare än icke-mensare eller att man behöver sjukanmäla sig från jobb om man har mycket mensbesvär vilket kan påverka ens inkomst. Det kostar dessutom mer för någon som blöder mycket och länge och använder engångsskydd än någon som använder återanvändbart alternativ som menskopp. Det finns olika uträkningar som uppskattar att mensare lägger allt från 15.000 till 70.000 på mensskydd under en livstid. Det är helt enkelt olika från person till person hur mycket ens mens kostar.

Fråga: När jag får mens gör det så ont att jag bara gråter och skriker. Jag kan inte äta och kan inte gå till skolan. Vad ska jag göra? Så ska du inte behöva ha det! Mensvärk är väldigt vanligt och något nästan alla mensare har erfarenhet av, men det är skillnad på värk och värk. En tumregel är att om man har så ont att man inte kan leva som vanligt under mensen, eller om en receptfri värktablett inte hjälper ska man söka vård och få hjälp att ta reda på varför smärtan är så stark. Det är viktigt att inte normalisera svår värk under mensen och tänka att "mens gör ont, det är bara att bita ihop". Smärta som begränsar vardagen måste tas på allvar!

Fråga: Hur fungerar en menskopp? Samlas det inte kiss där? Kommer det inte in vatten om man badar? Häller det över "kanten" om man ligger ner? Bra frågor! Det är klurigt att förstå hur en menskopp fungerar eftersom man inte kan se inuti kroppen. En menskopp är en mjuk sillikonskål som man viker ihop och sätter in i slidan. Slidan är ett av hålen som finns i snippan, det andra är urinröret som kiss kommer ifrån. Därför kan det inte samlas kiss i menskoppen och det går fint att kissa med den i. När menskoppen sitter inuti kroppen sitter den fast som med ett vakuum, det gör att den sitter på plats och inget kan varken komma förbi utifrån, som vatten när man badar, eller mens om man ligger ner. Menskoppen kan dock läcka men det gör den i så fall oftast för att den sitter fel eller är full. Att använda menskopp kräver lite övning. Många tycker att det är klurigt att få in den rätt i början men när dom övat gillar de flesta menskopp mycket!

Fråga: Varför får man mens? Mensen är en signal om att kroppen är könsmogen. Obs, även om man rent biologiskt kan bli gravid betyder det inte att man mentalt är redo eller mogen för det! Vid födseln finns det hundratusentals äggceller på äggstockarna. Någon gång under puberteten mognar en sån cell till ett ägg och lossnar, och så fortsätter det varje månad tills man kommer i klimakteriet. Det tar ungefär två veckor för ägget att mogna. Samtidigt gör sig livmodern redo att ta emot ett befruktat ägg genom att slemhinnan inne i livmodern växer till och blir blodfylld. Om ägget befruktas av en spermie och fäster i slemhinnan påbörjas en graviditet. Men om ägget inte blir befruktat stöts ägget och livmoderslemhinnan ut som en blödning. Det är det som är mensen. Sen börjar hela cykeln om igen!

Fråga: Jag har läst att mensen förvinner om man inte äter. Stämmer det? Det stämmer. För att man ska kunna ha mens och ägglossning behövs könshormonet östrogen. Kroppen kan inte bilda östrogen om man går ner för mycket i vikt och inte får i sig den näring kroppen behöver. Menscykeln kan sägas känna av hur kroppen mår och signalerar om något är i obalans genom att upphöra med blödningarna. Om man till exempel är väldigt stressad under en tid, har en ätstörning eller mår väldigt dåligt så kan mensen försvinna under den perioden.

Fråga: Kan man få hjälp med sin PMS? Ja! Den som har PMS kan må bättre av att göra saker som är avslappnande och skapar välmående. Det varierar ju från person till person så det gäller att testa sig fram. Vissa mår bra av att träna extra mycket medan andra vill vara ifred och vila. Ett bra tips är att följa sin menscykel i en app eller dagbok och lära sig när PMS:en brukar dyka upp. Då kan man försöka planera in snälla aktiviteter och lägga de jobbigaste grejerna på to do-listan andra dagar. Det finns även forskning som visar att kognitiv beteendeterapi (KBT) är en effektiv metod för behandling av PMS. Gå förbi bibblan och låna ett ex av boken "PMS! Få hjälp med KBT" för att läsa mer!

Fråga: Hur mycket blod är vanligt att blöda en månad? Under en mens blöder man vanligtvis mellan 20-80 milliliter blod, alltså knappt en deciliter som mest. Men eftersom blodet blandas ut med kroppsvätska och slemhinna från livmodern kan det upplevas som mer. För den som vill "mäta" sin mensmängd är det enklast att använda menskopp under en menstruation, en del av dem har millilitermarkeringar!

Fråga: Vid vilken ålder är det vanligast att få sin första mens? Det går inte veta exakt när första mensen ska komma. De flesta får den någon när de är mellan 10 och 15 år men en del får tidigare och några får senare. En människas livsvillkor påverkar med allra största sannolikhet när puberteten sätter igång och därmed när första mensen kommer. För några hundra år sedan var det vanligt att få mens vid 16-17 år och nu är snittåldern mycket lägre i Sverige. I samhällen där unga har tillgång till tillräckligt med mat, bra sjukvård och slipper utsätta kroppen för tunga belastningar kommer mensen tidigare än i samhällen med motsatta villkor.

Fråga: Är det farligt att ha sex när man menstruerar? Nej det är inte farligt att ha sex när man har mens. Man kan ha sex när som helst, så länge man vill och den man eventuellt har sex med vill det. En del tycker till och med att en orgasm hjälper mot mensvärk! Under mensen blir en del mer kåta och vill gärna ha sex medan andra inte tycker att det känns alls lockande att ha sex. En del typer av sex kan man ha med ett mensskydd. Till exempel kan man onanera, ha analsex eller oralsex med en tampong eller menskopp i. Ska man ha penetrerande sex är det viktigt att ta ut mensskyddet och då kan det vara bra att lägga ut en handduk under sig om man inte vill att det ska bli blodfläckar där man har sex.

Fråga: Vad är de röda klumparna i mensen för något? Klumparna i mensen är oftast rester av livmoderslemhinna eller koagulerat blod. Mensen kan ha många olika nyanser och konsistenser. Ibland är mensen klassiskt röd som blod, men den kan också bara mörkare, brun eller till och med svart eller ljusare, rosa eller beige. Den kan också vara klumpig, slajmig eller tunn som vatten. Hur den ser ut och känns beror till exempel på hur länge den legat i livmodern innan den kom ut och hur upplöst livmoderslemhinnan är när den åker med ut. Det är varken farligt eller konstigt att mensen har olika färger och konsistenser. De flesta kan se att mensen ser och känns olika från mens till mens eller till och med från dag till dag under samma mens.

Fråga: Alla mina vänner har fått mens men inte jag, vad kan jag göra? Det finns tyvärr inte supermycket att göra - mensen kommer när den kommer. De allra flesta får mens när de är mellan 10 och 15. Har den inte kommit när man är över 16 kan det vara bra att gå till skolsköterskan, ungdomsmottagningen eller vårdcentralen och kolla om den behöver hjälp att komma igång. Oavsett om man är först i klassen eller sist kan det vara både jobbigt och spännande att se den där första blodfläcken i underbyxorna. Det som gör det lättare enligt många är att prata med någon om mensen och känslorna kring den så det är vårt bästa tips!

Fråga: Kan man bada med mens? Jajemen! Beroende på var du vill bada kan det behövas lite olika förberedelser. Om du ska bada i badkaret är det bara att hoppa i. Kanske kommer det lite blod i vattnet men det är ingen fara. Ska du bada i en bassäng är det bra att använda ett mensskydd som går att bada med. Exempelvis tampong eller menskopp. Tampongen ska bytas efter att du badat klart eftersom den suger i sig vatten som inte är bra att ha i snippan för länge, men menskoppen kan sitta i hela dagen som vanligt. Om du ska bada i havet eller i en sjö kan du fundera lite över hur mycket mens du har och om du behöver fånga upp den med mensskydd, eller om du föredrar att bara låta det rinna ut u vattnet.

Fråga: När kommer jag få mens? Det är supersvårt att säga exakt när första mensen kommer komma. Men det finns några grejer man kan säga. De allra flesta får mens när de är mellan 10 och 15 år. I Sverige har ungefär hälften av alla barn med snippa fått mens när de är 13,5 år och andra hälften får efter det. Vidare är det vanligt att få mens ungefär 1-2 år efter att man börjat få flytningar och 1-3 år efter att brösten börjat växa. Det finns också forskning som visar att mensstart är relativt ärftligt vilket betyder att man kan fråga sin mamma, mormor eller kanske ett storasyskon om när de fick mens och få en ledtråd till när den kan komma!


Nationell mensundersökning 2021

På internationella mensdagen 2021 släppte vi resultatet från en unik nationell Sifoundersökning som kartlägger vad unga i åldrarna 16-21 har för erfarenheter av att ha mens. Undersökningen är den första i sitt slag. Resultatet visar att det finns mycket att glädjas som till exempel att 95 procent av de tillfrågade uppgav att de alltid har råd att köpa mensskydd. Undersökningen ringar också in problematiska områden och ger vägledning om vad som behöver förbättras för att menshälsan ska öka. Läs pressmeddelandet här. Ladda ner Sifos resultatrapport här.

I samband med att resultatet släpptes publicerades en debattartikel ihop med RFSU i Aftonbladet Debatt. Den finns att läsa här!


Internationella toalettdagen

4,5 miljarder människor saknar tillgång till en sanitär toalett, något som drabbar menstruerande personer hårdast. Menstruerande världen över har vissa behov kopplat till toalettbesök. Exempelvis måste de ha tillgång till hygieniska mensskydd och ett tryggt utrymme där de kan byta det. Oavsett vilket skydd som används behöver de också tvål och vatten för att tvätta händer och återanvändbart skydd eller papperskorg för att slänga engångsskydd. Visste ni att det i Sverige spolas ner 7000 ton skräp i toaletten varje år och tamponger är en av de vanligaste “fulspolningarna”? En papperskorg på toaletten är ett lätt sätt att slippa lägga onödiga mängder tid och pengar på att hantera stopp i avloppen.

Mensvänliga toaletter är en av våra hjärtefrågor som alla vinner på! Sedan 2018 uppmärksammar vi just detta på 19 november; internationella toalettdagen. Vi har delat ut priset Årets Menstoalett till Femtopia 2018 och Yodabee 2019, och 2020 släppte vi det här klippet:


Månadens mensaktivist

Under 2019 och 2020 utsåg vi varje månad vi en Månadens Mensaktivist för att lyfta fram personer som på olika sätt och från olika perspektiv kämpar mot menstabun och förbättrar situationen för världens alla mensare. Alla finns samlade på vår Instagram under hashtaggen #månadensmensaktivist!


Konst på blodigt allvar

I oktober 2019 lanserade vi kampanjen Konst på Blodigt Allvar i samarbete med konstnären Re:Nude. Re:nude är en av konstnärerna som skulle ha ställt ut på Kulturveckan i Sölvesborg 2019 vilket var kontroversiellt. Det finns politiska krafter som vill få bort menskonst från det offentliga rummet, som tycker att det är opassande, löjligt, till och med något en bör skydda sina barn ifrån. Är mens verkligen så farlig?

Konst kan väcka känslor, skapa minnen, utbilda, inspirera, starta samtal, vara vackert eller upprörande. Det är betraktarna som gör verken! Vi drog därför igång minikampanjen Konst På Blodigt Allvar med syftet att nyansera bilden av vad menskonst är och vad den betyder för olika betraktare. Vi ville visa alla positiva effekter som kommer av att skapa eller se ett mensverk(!) och uppmuntrade folk att lägga upp en bild på något slags konstverk eller kulturyttring med menskoppling på sociala medier och beskriva vad de tänkte och kände som åskådare. Allt finns samlat på vår Instagram under höjdpunkten MENSKONST.

Här finns en debattartikel vi skrev ihop med Re:Nude som publicerades på Aftonbladet!