VÅRT ARBETE MOT MENSFATTIGDOM
Mensfattigdom får konsekvenser både för individen och för hela samhället och måste motverkas. Det är något vi jobbar kontinuerligt med, samt sprider kunskap om dess existens och vad det innebär. Mensfattigdom innebär att en inte har tillgång till trygga och hygieniska mensskydd och/eller inte kan sköta sin mens på ett hygieniskt sätt på grund av dålig ekonomi.
Det är ett komplext problem som behöver lösningar från flera håll. För att få ett slut på mensfattigdom behövs följande:
Tillgång till sanitära mensskydd: Du ska kunna få tag på det mensskyddet du vill ha och ha råd med det.
Kunskap: Du behöver tillräckligt med kunskap för att känna dig trygg och för att veta hur olika mensskydd ska hanteras på ett hygieniskt sätt.
Stöttande sociala normer: Alla ska kunna ställa frågor om mens utan att mötas av fördomar eller tystas ner, du som söker vård för mensohälsa ska få stöd och ett gott bemötande, du ska kunna fråga om ett mensskydd utan att skämmas. Hela samhället behöver helt enkelt ha en kunskapsbaserad och öppen syn på mens!
“Mensinfrastruktur”: Alla som har mens behöver en säker plats att byta mensskydd, rent vatten och tvål för att kunna tvätta händer och rengöra återanvändningsbara mensskydd. Dessutom behövs papperskorgar för att slänga använda skydd.
Informationsfilm

Se filmen “Allt du behöver veta om mensfattigdom” här!
Debattartikel i Dagens ETC
Mensfattigdom är inget nytt men i kristider drabbas fler. Alla som har mens behöver fortfarande mensskydd och det är inte självklart att alla har råd. Att erbjuda kostnadsfria mensskydd till alla som behöver är en förhållandevis liten insats som ger gigantiskt mervärde. Det skriver Rebecka Hallencreutz och Klara Rydström från Mensen – forum för menstruation.
#enmensentjänst
Menscykler stannar inte för pandemier. Alla som har mens behöver fortfarande mensskydd och det är inte självklart att alla har råd. Mensfattigdom är inget nytt men i kristider drabbas fler. Kampanjen #enmensentjänst lanserades i mitten av maj 2020 och erbjöd gratis mensskydd så långt lagret räckte till alla som var i behov av det.

Omsorgsväskor med #utanskyddsnät
Utanskyddsnät är en politiskt obunden förening som driver sakfrågor för att kvinnor och transpersoners som lever i utsatthet – till exempel i hemlöshet, missbruk och prostitution – får förbättrade villkor och grundläggande mänskliga rättigheter. Under pandemin har utsattheten blivit mer påtaglig och denna grupp har dåliga förutsättningar att följa FHMs rekommendationer. Har du ingen egen dörr att stänga om dig så har du heller inte möjlighet att duscha eller tvätta händerna. Utanskyddsnät har samlat in resurser och packat 500 omsorgsväskor som delas ut till utsatta medmänniskor för att att underlätta deras tillvaro. MENSEN bidrog med 1000 paket bindor – ingen ska behöva leva i mensfattigdom!

#mensautanmoms
I januari 2018 lanserade vi kampanjen #mensautanmoms i sociala medier. Kampanjens syfte var att göra människor uppmärksamma på att mensskydd beskattas med 25 % moms trots att EU sagt att länder själva får bestämma vilken momssats de vill använda. Exempelvis har restaurangbesök 12 % moms och en timme med en personlig tränare beskattas med 6 % moms. Vi ville samtidigt lyfta fram att mensskydd är en nödvändighet. Alla ska ha tillgång till bra mensskydd oavsett ekonomiskt status.
Hur gick det?
MENSEN står bakom en namninsamling med över 6500 underskrifter
MENSEN har haft möte om frågan med dåvarande jämställdhetsministern Lena Hallengren
MENSEN fixade kampanjmerch som du kan köpa här
Apotek hjärtat drev frågan genom sin kampanj “Har du moms eller?”