Menskompetens handlar om att känna sig trygg och bekväm i samtal om mens. Det betyder inte att du måste kunna allt. Sedan hösten 2020 driver vi arvsfondsprojektet Universell menskompetens – menskunskap för alla! I projektet har vi tagit fram metoder för att prata om mens och kroppen med barn och unga oavsett funktion och behov. Se uppdateringar via taggen #universellmenskompetens på Aktuelltfliken samt #menskompetens våra sociala medier! Spana in det genomarbetade metodmaterialet:

HANDBOKEN

Här kan du läsa Menskompetens – en handbok för dig som vill prata o mens med barn och unga. Du kan även ladda ladda ner den som PDF eller få den uppläst via Talande Webb:

MENSKOMPETENS.SE

Allt material som tagits fram finns samlat på hemsidan som står på två ben. Menskompetens.se är för dig som vill ha stöd och metoder för att prata om mens med barn och unga…

MENSMEGAFONEN.SE

…och Mensmegafonen.se är för barn och unga som på egen hand vill lära sig mer om mens.

MENSSTIPENDIET

Som en del av projektet har vi startat Mensstipendiet. Ett stipendium är en gåva i form av pengar. För att få stipendier behöver man skriva en ansökan och berätta varför man vill ha det och vad pengarna ska användas till. 

Syftet med Mensstipendiet är att uppmuntra barn och unga att driva kampanjer och projekt som förbättrar tillvaron för alla som har mens, på ett sätt som passar sammanhanget de befinner sig. 

Man kan få upp till 2 000 kronor från Mensstipendiet. Vem som helst som är under 25 år får söka och pengarna ska användas för att driva ett projekt som antingen ökar menskunskapen, skapar tillgång till mensskydd eller förbättrar normerna kring mens – eller alla tre samtidigt! I ansökningsformuläret finns exempel på aktiviteter, och här nedan kan du inspireras av tidigare stipendiater:

EXEMPEL PÅ MENSPROJEKT

Mensfesten – RÖNNBYSKOLAN

En grupp elever i årskurs 8 på Rönnbyskolan i Västerås arrangerade en Mensfest på sin skola. Alla klasser i åk. 3-6 besökte festen där de kunde quiza, ställa frågor till en menspanel, experimentera med mensskydd, äta snippakakor med mera. Syftet var att normalisera mens och utbilda de yngre eleverna och initiativet fick stor spridning i media! Stipendiepengarna gick till inköp av pyssel, fika och pynt.

“VI LÄR OSS OM MENSSKYDD”

Elever från två klasser på ett anpassat gymnasium i Göteborg fick lära sig mer om mensskydd och gavs möjlighet att prova på olika sorter och lära sig mer om mens och menscykeln. Bakgrunden är att eleverna upplever att de inte pratar hemma om mens, och inte heller har möjlighet att lära sig om olika mensskyddsalternativ.

FREE PERIOD UF

FreePeriod var ett UF-företag med syftet att öka tillgången av mensskydd på exempelvis skolor, arbetsplatser och gym. FreePeriod erbjöd korgar i olika storlekar med bindor, tamponger och trosskydd. Stipendiepengarna gick till inköp i uppstartsfasen.

FIFFIBOXEN

Fiffiboxen är ett UFprojekt som drevs av elever på Påhlmans gymnasium i Stockholm hösten 2021. Projektets mål var att ta fram och sälja en box som underlättar att ha mens.

MENSSKYDDSKUNSKAP

Mensskyddskunskap drevs av melanstadieeleverna Wilma och Estelle. De köpte in mensskydd för att göra ett ”första mensen-kit” och dela ut på skolan, friidrotten och gymnastiken där de tränar. De köpte också in visningsexemeplar av mensskydd och menskopp för att kunna visa andra tjejer vad man kan använda mer än bindor och tamponger. SRs Juniornyheterna gjorde ett inslag:

ZAFEY UF

Mensskyddskunskap drevs av melanstadieeleverna Wilma och Estelle. De köpte in mensskydd för att göra ett ”första mensen-kit” och dela ut på skolan, friidrotten och gymnastiken där de tränar. De köpte också in visningsexemeplar av mensskydd och menskopp för att kunna visa andra tjejer vad man kan använda mer än bindor och tamponger. SRs Juniornyheterna gjorde ett inslag: