Universell menskompetens

Sedan hösten 2020 driver vi arvsfondsprojektet Universell menskompetens – menskunskap för alla! Begreppet menskompetens handlar om att känna sig trygg och bekväm i samtal om mens. Det betyder inte att du måste kunna allt. I projektet har vi tagit fram metoder för att prata om mens och kroppen med barn och unga oavsett funktion och behov. Se uppdateringar via taggen #universellmenskompetens på Aktuelltfliken samt #menskompetens våra sociala medier! Spana in det välarbetade metodmaterialet:

Handboken

Här kan du läsa Menskompetens – en handbok för dig som vill prata om mens med barn och unga. Du kan även ladda ladda ner den som PDF eller få den uppläst via Talande Webb.

Menskompetens.se

Allt material som tagits fram finns samlat på hemsidan som står på två ben. Menskompetens.se är för dig som vill ha stöd och metoder för att prata om mens med barn och unga…

Mensmegafonen.se

…och Mensmegafonen.se är för barn och unga som på egen hand vill lära sig mer om mens.

Vi har fått Mensstipendiet:

Vi lär oss om mensskydd

Elever från två klasser på ett anpassat gymnasium i Göteborg fick lära sig mer om mensskydd och gavs möjlighet att prova på olika sorter och lära sig mer om mens och menscykeln. Bakgrunden är att eleverna upplever att de inte pratar hemma om mens, och inte heller har möjlighet att lära sig om olika mensskyddsalternativ.

Rönnbyskolans Mensfest

En grupp elever i årskurs 8 på Rönnbyskolan i Västerås arrangerade en Mensfest på sin skola. Alla klasser i åk. 3-6 besökte festen där de kunde quiza, ställa frågor till en menspanel, experimentera med mensskydd,med mera. Syftet var att normalisera mens och utbilda de yngre eleverna och initiativet fick stor spridning i media, bland annat ett inslag i Efter Fem! Stipendiepengarna gick till inköp av pyssel, fika och pynt.

Toalettfesten

Det så kallade Tryggisrådet på Ekkälleskolan i Linköping arrangerade en temavecka, med fokus på vikten av toaletter för människors hälsa och flickors utbildning, som avslutades med Toalettfesten. Det fanns tipsrunda om toaletter och mens, alla toaletter blev menssäkrade ocg Tryggisrådet organisera en mini-fotbollscup som döptes till Menscupen. Festen uppmärksammades av lokalradio bland annat!

Fiffiboxen

Fiffiboxen var ett UFprojekt som drevs av elever på Påhlmans gymnasium i Stockholm hösten 2021. Projektets mål var att ta fram och sälja en box som underlättar att ha mens.

Mensskyddskunskap

Mensskyddskunskap drevs av mellanstadieeleverna Wilma och Estelle. De köpte in mensskydd för att göra ett ”första mensen-kit” och dela ut på skolan, friidrotten och gymnastiken där de tränar. De köpte också in visningsexemplar av mensskydd och menskopp för att kunna visa andra tjejer vad man kan använda mer än bindor och tamponger. SRs Juniornyheterna gjorde ett inslag.

Free Period UF

Free Period var ett UF-företag med syftet att öka tillgången av mensskydd på exempelvis skolor, arbetsplatser och gym. FreePeriod erbjöd korgar i olika storlekar med bindor, tamponger och trosskydd. Stipendiepengarna gick till inköp i uppstartsfasen.

Zafey UF

Zafey UF var ett UF-företag vars affärsidé var att göra det enklare att ha mens. Zafey gjorde små kit av med olika sorters mensskydd och intimservetter som packeterades i tygpåsar. Stipendiet gick till inköp av produkter i uppstartsfasen.

Hennesbox UF

Hennesbox är ett UF-företag som vill hjälpa kvinnor till bättre menshälsa! De säljer behållare med skydd till kvinnor som olika skolor, organisationer och liknande kan sätta upp på toaletter så att alla kvinnor alltid har tillgång till mensskydd!