Menskompetens handlar om att känna sig trygg och bekväm i samtal om mens. Det betyder inte att du måste kunna allt. Sedan hösten 2020 driver vi arvsfondsprojektet Universell menskompetens – menskunskap för alla! I projektet har vi tagit fram metoder för att prata om mens och kroppen med barn och unga oavsett funktion och behov.

HANDBOKEN

Här kan du läsa Menskompetens – en handbok för dig som vill prata o mens med barn och unga. Du kan även ladda ladda ner den som PDF eller få den uppläst via Talande Webb:

Allt material som tagits fram i projektet finns samlat på hemsidan som står på två ben.

Menskompetens: för dig som vill ha stöd och metoder för att prata om mens med barn och unga

Mensmegafonen: för barn och unga som på egen hand vill lära sig mer om mens

Om du har frågor om projektet kan du kontakta Projektledare Sanna Vanno på sanna.vanno@mensen.se. Se projektuppdateringar via taggen #universellmenskompetens på Aktuelltfliken samt #menskompetens våra sociala medier!

MENSSTIPENDIET

Som en del av projektet har vi startat Mensstipendiet. Ett stipendium är en gåva i form av pengar. För att få stipendier behöver man skriva en ansökan och berätta varför man vill ha det och vad pengarna ska användas till. 

Syftet med Mensstipendiet är att uppmuntra barn och unga att driva kampanjer och projekt som förbättrar tillvaron för alla som har mens, på ett sätt som passar sammanhanget de befinner sig. 

Man kan få upp till 2 000 kronor från Mensstipendiet. Vem som helst som är under 25 år får söka och pengarna ska användas för att driva ett projekt som antingen ökar menskunskapen, skapar tillgång till mensskydd eller förbättrar normerna kring mens – eller alla tre samtidigt! 


Det är som sagt väldigt fritt vad stipendiet kan gå till och upp till alla sökande att fundera på vad de själva vill och kan göra. Här är några exempel på aktiviteter man kan söka pengar för:

🩸köpa fika till en “snacka mens-träff” med sitt kompisgäng

🩸mensskydd som man kan experimentera med för att lära sig mer om hur de funkar

🩸pysselmaterial för att göra “vi vill ha gratis mensskydd på skolan”-skyltar som man kan demonstrera med

🩸att arrangera något evenemang som hålls på internationella mensdagen 28 maj

🩸stöd till UF-företag som gör något mensrelaterat

🩸eller något helt annat som man själv tycker känns spännande!

Är du intresserad av att söka pengar från mensstipendiet eller vet du en någon under 25 år som skulle kunna vara intresserad? Gå till ansökningsformuläret och sätt igång och spåna: hur kan du göra världen till en MENSkligare plats?