VI ÖNSKAR GLAD PÅSK MED ETT FUN ÄGG-FACT 🐣

Påsken är lite av en ägghögtid och då passar det med folkbildning om människoägg! Hur många har hört den klassiska beskrivningen av en befruktning: snabbaste spermien vinner och ägget ligger still och bara väntar? Så är icke fallet, det handlar snarare om en interaktion mellan spermie och ägg visar en studie från Stockholms Universitet och Manchester University.


Med hjälp av kemiska signaler kan ägget attrahera vissa spermier och avvisa andra, det väljer alltså vilken spermie som släpps in. Ganska rimligt med tanke på att spermiernas enda jobb är att befrukta ägget och de tjänar inget på att vara kräsna. Ägget i sin tur vinner på att välja spermier av hög kvalitet eller den som är mest genetiskt kompatibel. Äggcellen förtjänar helt klart mer cred för sin insats.


Språk spelar roll. Kommunikation om reproduktion/befruktning utmålar ofta den ena parten som en passiv mottagare och den andra som en tävlingsinriktad do:er – vilket lägger ett omedvetet lager värdering på det hela. Dags att vi går över till ett neutralt språk som speglar verkligheten, där båda parter beskrivs som aktiva med en egen vilja 👊