A DAY OF HYSTERIA

Nu kan vi äntligen avslöja att vi har teamat ihop oss med Heja Livet! och att vi är en stolt samarbetspartner till A Day of HYSTERIA. En dag som helt står i kvinnohälsans namn.

”En gång i tiden var hysteri en vanlig medicinsk diagnos för kvinnor. Trots att hysteri kategoriserades som en sjukdom var symptomen, de “psykiska störningarna”, synonyma med en normalt fungerande kvinnlig sexualitet – kåtslag, nervositet, svettningar, irritation och ”hysteriska paroxysm” (orgasmer) med flera. Onani kunde till exempel lägga in dig på mentalsjukhus. Därav benämningen hysterikor för “drabbade kvinnor”.

Kvinnans kropp och kvinnohälsa har i alla tider prioriterats lågt, om alls. PMS, mens, lust och njutning, förlossning, underlivet. Alla dessa frågor har varit, och är fortfarande till viss grad, tabubelagda och många kvinnor lever i tystnad med sina frågor, smärtor och skamkänslor.

Vi är inte tysta längre. Vi är nyfikna, kunskapstörstiga och trötta på att inte vara prioritet. Det önskas förståelse och support inom kvinnohälsa. Det är dags.”

Vi kommer att vara på plats, sprida kunskap om mens, prata om våra projekt och uppmärksamma mens som en jämställdhetsfråga.

Ses vi den 12 oktober i Stockholm? Köp din biljett här.