En MENSkligare podd

En MENSkligare podd är skapad för att sprida menskunskap och minska menstabun. I denna samtalsserie möter vi olika aktörer med expertis inom frågor som rör mens. Podden programleds av styrelseledamoten Ellen Genstrand.

#1 Pilotavsnitt

I första avsnittet gästas podden av verksamhetsansvarige Rebecka Hallencreutz, projektledare Sanna Vanno och “menssociologen” Josefin Persdotter. Josefin och Rebecka grundade MENSEN 2014 och Sanna gick med i styrelsen kort därefter. I avsnittet får du höra mer om hur allt började och vad som satte igång allas mensintresse! Lyssna på Spotify:

#2 Myter om mens – vad stämmer egentligen?

I avsnitt 2 snackar vi mensmyter. Kan menscykler synkas? Kan en tampong eller menskopp försvinna in i kroppen? Finns PMS? Kan man bli gravid när man har sex under mensen? I det här avsnittet reder vi ut myter om mens tillsammans med mensexperterna Rebecka Hallencreutz, Sanna Vanno och Josefin Persdotter. Dessutom svarar vi på frågor från våra följare i sociala medier!

#3 Om PCOS med Ovulai

Avsnitt 3 tar upp PCOS. Oregelbundna menstruationer, besvärande behåring eller akne, svårigheter att bli gravid och viktuppgång. Dessa är symtomen man kan få av den kroniska sjukdomen PCOS som drabbar mellan 10-20 procent av kvinnor i fertil ålder. Många kan också ha PCOS utan att ha några uppenbara symtom. Ungefär 70 procent med PCOS förblir odiagnotiserade för att det är svårt att hitta rätt information och stöd. Men det finns hjälp att få. Avsnittet gästas av Leyla och Kristina från PCOS-appen Ovulai.

#4 Om Endometrios

Avsnitt 4 handlar om hur det är att leva med endometrios och varför det är viktigt att ha ett barnperspektiv när vi pratar om sjukdomen. Till det här avsnittet har vi bjudit in Cecilia Lindgren och Susanne Söderberg från Endometriosföreningen och Victoria Manfred som är författare till boken “Vi var bara barn – om barnendometrios och vad som behöver göras”. Vi får ta del av viktiga fakta kring vad endometrios är och hur man kan söka hjälp och deras egna berättelser om deras resa till att bli diagnostiserade.

#5 Q&A Endometrios

I avsnitt 5 svarar Cecilia Lindgren och Susanne Söderberg från Endometriosföreningen på frågor som MENSEN har samlat in på sociala medier kring endometrios. Går forskningen framåt? Hur kan man stötta en person som har endometrios på ett respektfullt sätt? Avsnittet belyser bland annat att erfarenhet av endometrios och att leva med smärta skiljer sig oftast från den andras, det är väldigt olika hur man upplever sin endometrios och hur den påverkar ens vardag och liv.

#6 Personerna bakom Sveriges första barnbok om mens!

Personerna bakom Sveriges första barnbok om mens ”Liv Livmoder får mens” är illustratören Maja Meurling och författaren Anna Samuelsson. I det här poddavsnittet får vi prata med Maja och Anna om hur idén om Liv Livmoder kom fram från början och varför det är viktigt att prata om mens och om klimakteriet med barn. Maja och Anna delar även med sig av värdefulla tips till vuxna och föräldrar kring hur man kan börja prata mens med sina barn och bli bekväm i mens-snacket. Läs mer om Liv Livmoder och ta del av böcker, målarböcker, filmer och pyssel på deras hemsida: www.livlivmoder.se.

#7 Äntligen en global standard för mensprodukter

Äntligen håller det på att tas fram en global standard för mensprodukter, något som forskaren Louise Klintner har kämpat för länge. Varför har det inte funnits en global standard för mensskydd tidigare? Vad kommer en standardisering göra för skillnad för människors hälsa och miljön? Mensforskaren Louise Klintner är med oss i studion för att besvara våra frågor.

#8 Vita badrumsmattor och onödigt krångel kring menshantering

Hur påverkar designen av badrumsmattor och toaletter menshantering och hygien? Vilka förändringar behöver ske i designen av mensskydd och toaletter så att de underlättar menshanteirng och hygien och att de inte längre stigmatiseras i samhället? I detta avsnitt diskuterar vi normer kring mensprodukter och utforskar ämnet “menssmuts” med Josefin Persdotter – sociologen, mensforskaren och medgrundaren till organisationen MENSEN