En MENSkligare podd är skapas för att sprida menskunskap och minska menstabun. Den programleds av styrelseledamoten Ellen Genstrand. I denna samtalsserie möter vi olika aktörer med expertis inom frågor som rör mens.

I första avsnittet gästas podden av verksamhetsansvarige Rebecka Hallencreutz, projektledare Sanna Vanno och “menssociologen” Josefin Persdotter. Josefin och Rebecka grundade MENSEN 2014 och Sanna gick med i styrelsen kort därefter. I avsnittet får du höra mer om hur allt började och vad som satte igång allas mensintresse! Lyssna på Spotify:

I avsnitt 2 snackar vi mensmyter. Kan menscykler synkas? Kan en tampong eller menskopp försvinna in i kroppen? Finns PMS? Kan man bli gravid när man har sex under mensen? I det här avsnittet reder vi ut myter om mens tillsammans med mensexperterna Rebecka Hallencreutz, Sanna Vanno och Josefin Persdotter. Dessutom svarar vi på frågor från våra följare i sociala medier!

Avsnitt 3 tar upp PCOS. Oregelbundna menstruationer, besvärande behåring eller akne, svårigheter att bli gravid och viktuppgång. Dessa är symtomen man kan få av den kroniska sjukdomen PCOS som drabbar mellan 10-20 procent av kvinnor i fertil ålder. Många kan också ha PCOS utan att ha några uppenbara symtom. Ungefär 70 procent med PCOS förblir odiagnotiserade för att det är svårt att hitta rätt information och stöd. Men det finns hjälp att få. Avsnittet gästas av Leyla och Kristina från PCOS-appen Ovulai.

Avsnitt 4 handlar om hur det är att leva med endometrios och varför det är viktigt att ha ett barnperspektiv när vi pratar om sjukdomen. Till det här avsnittet har vi bjudit in Cecilia Lindgren och Susanne Söderberg från Endometriosföreningen och Victoria Manfred som är författare till boken “Vi var bara barn – om barnendometrios och vad som behöver göras”. Vi får ta del av viktiga fakta kring vad endometrios är och hur man kan söka hjälp och deras egna berättelser om deras resa till att bli diagnostiserade.

I avsnitt 5 svarar Cecilia Lindgren och Susanne Söderberg från Endometriosföreningen på frågor som MENSEN har samlat in på sociala medier kring endometrios. Går forskningen framåt? Hur kan man stötta en person som har endometrios på ett respektfullt sätt? Avsnittet belyser bland annat att erfarenhet av endometrios och att leva med smärta skiljer sig oftast från den andras, det är väldigt olika hur man upplever sin endometrios och hur den påverkar ens vardag och liv.

“Liv Livmoder får mens” är Sveriges första barnbok om mens och den skapades av illustratören Maja Meurling och författaren Anna Samuelsson. I avsnitt 6 pratar vi med Maja och Anna om hur idén till Liv Livmoder kom till från början och varför det är viktigt att prata om mens, och om klimakteriet, med barn. De delar även med sig av värdefulla tips till vuxna som jobbar med barn och föräldrar kring hur man kan börja prata mens med sina barn och bli bekväm i mens-snacket.