DN LYFTER BARNENDOMETRIOS

Första mensen kommer ofta i tolvårsåldern – medelåldern för att få en endometriosdiagnos är 37 år trots att symptomen kan komma redan vid mensdebut…

59 procent av alla 16-åringar har så stora problem vid mens att de kan hoppa över träning och sociala aktiviteter. 14 procent stannar hemma från skolan varje månad. Siffrorna är från en studie av forskaren och gynekologen Lisa Söderman. Trots att så många har problem med sin mens är det få som söker vård.

– Fortfarande normaliseras menssmärta. Tjejer, föräldrar, skolan, sportklubbar, alla som kommer i kontakt med ungdomar behöver lära sig mer om det här, säger hon.

MENSEN trycker alltid på hur viktigt det är att normalisera hur varierande upplevelser av menscykeln är, men vuxenvärlden ska ALDRIG normalisera eller vifta bort svåra smärtor, kraftiga blödningar eller psykiska besvär som begränsar vardagen.

För att prata och utbilda om besvär behövs en grundläggande kunskap om menscykeln, och ett klimat där barn och unga vågar ställa frågor. Tre bra verktyg för detta är:

🩸Vår egen handbok + kompletterande hemsida med gratis material som finns på www.menskompetens.se!

🩸Barnendometriosfondens sida, de lanserar dessutom snart utbildningsplattformen barnendometrios.se!

🩸För alla som är aktiva inom ungdomsfotbollen finns Svenska Fotbollförbundet material Alla Dagar som vi på MENSEN var med och tog fram!