FÖRBJUD INTE MENSKLIGA RÄTTIGHETER

Ett lagförslag i Florida kan göra det förbjudet för skolor att samtala om mens innan årskurs 6. Visst önskar man att det var ett aprilskämt? Tyvärr kan det bli verklighet om lagförslaget House Bill 1069 går igenom. Då förbjuds samtal om sexualitet, sexuellt överförbara sjukdomar och relaterade ämnen (där menscykeln räknas in…) innan motsvarande högstadiet.

Många får mens innan dess och grundläggande kunskap behövs INNAN första mensen dyker upp. Myter, oro och fördomar frodas kring ämnen vi inte pratar öppet om. Dessutom visar forskning att
barn och unga med kunskap om mens har mer positiva känslor kring den.

Mensrelaterade besvär som värk och humörsvängningar känns mer hanterbara när barnet vet vad de beror på och kan prata med sin omgivning om dem. Plus att kunskapen gör att de i högre grad vet när och hur de bör söka vård och slipper onödig oro och smärta. Sist men inte minst är det en bloody mänsklig rättighet att ha kunskap om sin kropp!!

Har du ett barn i din närhet som är runt 9-12 år, som behöver ålderanpassad, peppande kunskap om mens? Tipsa om Mensmegafonens bok om mens. Finns som ljudbok gratis på Spotify och Youtube, den kan läsas eller beställas på vår hemsida och många bibliotek har tagit in den – om inte kan du tipsa din lokala bibbla att köpa in den.