MAILAKTION FÖR EN MENSKLIG FESTIVALSOMMAR

Många som har varit på festival samtidigt som de har haft mens vet att det kan vara ganska omständigt eftersom det sällan finns tillgång till bra toaletter. Det kan såklart skapa en oro som gör att det blir svårare att njuta av festivalen, och i värsta fall påverkas hälsan. Festivalen Lollapalooza gick nyligen ut med att de kommer bli den första festivalen i Europa att erbjuda gratis mensskydd! Andra stora folkrika evenemang som till exempel Vasaloppet och SM-veckan i Linköping har erbjudit mensskydd. Det går, om viljan finns hos arrangörerna!

Vi har förberett ett utkast på ett mail som du kan skicka till festivalarrangörer för att uppmana och peppa dem att tänka på MENSkliga behov och rättigheter, ju fler som hör av sig desto bättre och så hoppas vi på att alla festivalbesökare får en fantastisk festivalsommar utan oro och menskrångel. Nedan finns en textmall som du bara kan kopiera men det går givetvis lika bra att skriva ett eget mail, det finns även ett urval med mailadresser till arrangörer.

Textmall:

Hej, jag ska gå på er festival i sommar och undrar vad ni gör för att underlätta för alla som har mens? Kommer det att finnas tillgång till toaletter som har rinnande vatten, tvål, papperskorgar och mensskydd? Om inte så hoppas jag att det är något ni kan planera för! Att kunna sköta sin mens tryggt och hygieniskt är viktigt för både fysisk och psykisk hälsa, och för att kunna ha roligt på festivalen utan oro!

Mailadresser till festivaler: 

Bayside Festival: support@baysidefestival.se 

Gefle Metal (kontaktformulär)

Kirunafestivalen; alex@tusentoner.se 

Kulturkalaset: kulturkalaset@goteborg.com

Malmöfestivaen: malmofestivalen@malmo.se

Piteå dansar och ler: fredrik@pdol.se 

PLX: art@plxplxplx.com 

Storsjöyran: yran@yran.se

Summertime: info@summertime.nu 

Time to Rock: info@timetorock.se 

Trästocksfestivalen: info@trastockfestivalen.se 

Uppsala Reaggae Festival: info@uppsalareggaefestival.com

Urkult: kontoret@urkult.se

Way out west: info@wayoutwest.se 


Öland Roots: info@olandroots.com