TEMAVECKA: ETT MENSKLIGARE ARBETSLIV

Under 2024 har vi jobbat med projektet ”Ett MENSkligare arbetsliv – ett arbetsmiljöperspektiv på mens och klimakteriet” som finansierats av Jämställdhetsmyndigheten. Denna veckan går vi igenom allt möjligt intressant som har med projektet att göra!

Ni som följt oss länge vet att det som kom att kallas Ett MENSkligare arbetsliv började redan 2018. Vårt mål var, och är, att ta fram verktyg som inspirerar och uppmuntrar arbetsplatser att bli bättre på att tillgodose de behov som kommer med menscykeln, och göra lämpliga anpassningar där det behövs. ”Onödigt” och ”jättelöjligt” har kritiska röster sagt, men statistiken talar för sig själv. Här är några exempel:

  • 50 % känner oro för att uppfattas som mindre kompetenta på grund av klimakteriebesvär. Tyvärr finns det en grund för oron då det finns studier som visar att kvinnor i klimakteriet uppfattas som mindre pålitliga och stabila än kvinnor i andra åldersgrupper och män. 
  • 21 % har valt att inte sjukanmäla sig trots gynekologiska hälsobesvär. Den främsta anledningen är att man ser sina besvär som en naturlig del av livet och att det bara är att bita ihop. Och det är inte så konstigt, forskning visar att smärta och besvär vid mens normaliseras och inte tas på tillräckligt stort allvar av varken patienter, sjukvård eller omgivning. 

Detta är bara några exempel på varför mens och klimakteriet är arbetsmiljöfrågor.