ÅRETS MENSTOALETT 2018

Nominera till MENSENs nyinstiftade utmärkelse #åretsmenstoalett2018! Priset kan gå till offentliga toaletter och ska delas ut på Världstoalettdagen den 19 november. Vinnaren får äran, diplom och ett hemligt pris! Världstoalettdagen instiftades av FN för att uppmärksamma globala sanitetsfrågor. Alla har rätt till en mensvänlig toalett – en menstoalett! Vi vill med denna utmärkelse belysa kopplingen mellan mensfrågor, toaletter och samhället i stort, både globalt och lokalt. Vet du någon offentlig toalett, t.ex på en arbetsplats, gym eller bibliotek, som har det där lilla extra för att bli utnämnd till #åretsmenstoalett2018?

Nominera senast 9 november. En expertjury väljer sedan ut vinnaren.

 

 

Varför har vi instiftat den här utmärkelsen?

4,5 miljarder människor saknar tillgång till en sanitär toalett, något som drabbar menstruerande personer hårdast. Behoven är detsamma för alla kroppar, men tillgodoses inte alltid:

  • Tillgång till hygieniska mensskydd
  • Privat utrymme för byte av mensskydd och tvättning
  • Rent vatten och tvål för tvättning
  • Möjlighet att göra sig av med använda mensskydd på ett hållbart sätt.

“Behöver vi verkligen bry oss om sånt här i Sverige?” kanske den skeptiske frågar sig. I Sverige finns lyckligtvis toaletter och rent vatten, men vi kan fortfarande bli bättre på att värna om det vi har och gräva där vi står! Mensskydd finns nästan aldrig på offentliga toaletter, samtidigt förväntas ingen ta med eget toalettpapper till jobbet (!). Alla arbetsplatser erbjuder inte handfat och tvål i anslutning till toaletten. Vissa yrkesgrupper som jobbar i fält har inte alltid tillgång till en toalett. Saknas det sopkorg vid toaletten är risken stor att mensskydd spolas ner. Visste ni till exempel att det i Sverige spolas ner 7000 ton skräp i toaletten varje år? Vanligaste “fulspolningarna” är bomullstussar, tamponger, flytande kemikalier, våtservetter och tops. Det kostar många onödiga skattemiljoner för reningsverken att hantera.

Tabun och “mensfattigdom” påverkar även i västvärlden. Alla har inte råd med mensskydd. Undersökningar gjorda på ungdomar visar att 1 av 7  skolelever i Kanada saknar tillgång, i England är siffran 1 av 10, i USA är det 1 av 5. En brittisk undersökning visar att 37 procent tycker att mens är så pinsamt att de inte skulle våga fråga en vän eller kollega efter mensskydd. 67 procent uppger att de tvingas anpassa sina liv för att undvika jobbiga menssituationer. Vi kan inte blunda för att mens påverkar. Att visa omtanke kring menstruerandes behov vinner alla på. Det vill vi hylla!

#åretsmenstoalett
#åretsmenstoalett2018
#världstoalettdagen
#slutafulspola