Vi vill se fria mensskydd på svenska skolor, därför initierade vi kampanjen En MENSkligare skola 2021 som nu har växt till en större rörelse och en separat plattform där sakfrågan är i fokus. Tillsammans är vi starkare!

En MENSkligare skola DIY (do it yourself) är ett komplement till kampanjhemsidan. DIY:s mening är att underlätta för elever och allierad skolpersonal att kunna driva frågan om fria mensskydd på sin skola eller ungdomsverksamhet. Scrolla på sidan och ta del av olika verktyg för hur du kan påverka i ditt sammanhang. Nu kör vi!

🩸 Lista på argument

🩸 Svar på tal mot kritik

🩸 Beställ kampanjmaterial

🩸 Räkneexempel


LISTA PÅ ARGUMENT

Är skolledningen tveksam till att införa gratis mensskydd på skolan? Vill du läsa på innan du lägger fram förslaget till elevrådet eller helt enkelt bara vässa dina argument och ha källhänvisning ifall diskussionen om gratis mensskydd i skolan dyker upp i något sammanhang? Då är det här listan för dig! I PDF:en är alla argument mer utförligt förklarade och de tar stöd i Skollagen, Barnkonventionen och andra FN-dokument, jämställdhetspolitiken samt aktuell statistik.

🙂 Alla barn och unga har rätt att vara trygga och kunna koncentrera sig på skolarbetet. Om det inte finns tillgängliga mensskydd är det många som upplever oro kopplat till att inte få tag på mensskydd om det behövs.

🙂 Skolan är skyldig att väga upp för de olika behov barn har. Hälften av eleverna har mens ibland – då är det väl självklart att de ska erbjuda mensskydd till dem som behöver det?

🙂 Att kunna ta hand om sin hygien på ett värdigt sätt är faktiskt en mänsklig rättighet. Att ha ett mensskydd längre än rekommenderat för att man inte kan få tag på ett nytt, eller tycker det är jobbigt att fråga runt om man får låna ett, är inte bra för hälsan och känns inte särskilt värdigt.

🙂 Även om mensfattigdomen är ovanligt i Sverige jämfört med många andra länder finns det barn som växer upp i familjer där ekonomin knappt räcker till mensskydd. För dessa elever är det så klart extra viktigt att skolan har tillgängliga mensskydd.

🙂 Barn och unga har rätt att uttrycka åsikter och tankar och ska bli lyssnade på. Om ni uttrycker att det skulle vara bra med tillgängliga mensskydd på skolan ska ledningen lyssna och undersöka om det är något de kan fixa.

🙂 Att erbjuda mensskydd är ett bra sätt att skapa en mer rättvis och jämställd miljö på skolan. Dessutom är det svensk tradition att göra vad man kan för att ge alla i samhället samma möjligheter.


SVAR PÅ TAL MOT KRITIK

Alla är inte lika taggade som du är på att mensskydd ska erbjudas gratis i skolan. Vi har samlat ett gäng bra svar på tal mot vanliga kritiska kommentarer som brukar dyka upp i debatten:

😡 Det kommer bara lekas och stökas ner med mensskydden

😡 Det är för dyrt

😡 Det behövs inte, finns hos skolsköterskan

😡 Alla har råd med mensskydd

😡 Det går inte att sätta upp behållare överallt

😡 Det är allas egna ansvar att ha med mensskydd, varför ska det ligga på skolan?

😡 Om vi erbjuder gratis mensskydd kommer man behöva erbjuda massa andra saker gratis

😡 Det är bara att fråga någon vuxen på skolan eller klasskompis om ett mensskydd

😡 Då plockar alla bara på sig mer än de behöver

Ladda ner och läs listan så att du är förberedd när det kommer negativa kommentarer! Och skriv till oss om du kommer på något mer som borde finnas på listan.


RÄKNEEXEMPEL

Att köpa in mensskydd kostar några slantar, men det leder också till många och långsiktiga vinster och det får inte glömmas bort! Alla har inte mens själva och då kan det vara svårt att räkna på kostnader. Kostnaden varierar såklart på hur stor skolan är, om man väljer att köpa in mensskyddsbehållare eller gör egna hur många som har mens och hur många mensskydd varje mensare tar (och det är ju lite knepigt att räkna på exakt). Vi tar tagit fram ett underlag så att ni kan räkna ut på ett ungefär var det skulle kunna kosta på just er skola!


BESTÄLL KAMPANJMATERIAL

Vi har tagit fram klistermärken som du kan beställa helt gratis och sätta upp i skolan för att engagera fler eller tydliggöra var det finns mensskydd att hämta för alla som behöver! Tips: prata ihop dig med en lärare eller skolsköterska om någon bra plats att förvara mensskydden. Ibland finns det redan på skolan men utan att alla elever känner till det och då är det viktigt att alla får veta det.