Det är dags att gratis mensskydd blir en självklarhet på svenska skolor. Tillsammans med Sveriges elever organiserar vi oss och skapar en MENSKligare skola där alla har samma möjligheter och ingen elev hålls tillbaka av mensfattigdom eller tabun! Scrolla på sidan och ta del av olika verktyg för hur du och dina klasskompisar kan använda för att dels driva på för gratis mensskydd på er skola, dels påverka politiker att göra det till en lag. Nu kör vi!

🩸 Skriv på vårt upprop

🩸 Lista på argument

🩸 Svar på tal mot kritik

🩸 Räkneexempel

🩸 Beställ kampanjmaterial

🩸 Tips för sociala medier

🩸 Skriv till din lokalpolitiker

🩸 Inspirerande artiklar


SKRIV PÅ VÅRT UPPROP

Skriv på och sprid den namninsamling vi startat på Skiftet där vi kräver:

att utbildningsdepartementet ska uppmuntra och hjälpa kommuner att genomföra systematiska tester av hur man bäst kan erbjuda skolelever mensskydd

att utvärdera och utreda möjligheterna att på nationell nivå påverka skolor att erbjuda sina elever mensskydd


LISTA PÅ ARGUMENT

Är skolledningen tveksam till att införa gratis mensskydd på skolan? Vill du läsa på innan du lägger fram förslaget till elevrådet eller helt enkelt bara vässa dina argument och ha källhänvisning ifall diskussionen om gratis mensskydd i skolan dyker upp i något sammanhang? Då är det här listan för dig! I PDF:en är alla argument mer utförligt förklarade och de tar stöd i Skollagen, Barnkonventionen och andra FN-dokument, jämställdhetspolitiken samt aktuell statistik.

🙂 Alla barn och unga har rätt att vara trygga och kunna koncentrera sig på skolarbetet. Då det inte finns tillgängliga mensskydd är det många som upplever oro kopplat till att inte få tag på mensskydd om det behövs.

🙂 Skolan är skyldig att väga upp för de olika behov barn har. Hälften av eleverna har mens ibland – då är det väl självklart att de ska erbjuda mensskydd till dem som behöver det?

🙂 Att kunna ta hand om sin hygien på ett värdigt sätt är faktiskt en mänsklig rättighet. Att behöva fråga runt bland kompisar och tissla och tassla om man behöver ett mensskydd är inte speciellt värdigt.

🙂 Även om mensfattigdomen är liten i Sverige finns det barn som växer upp i familjer där ekonomin inte räcker till mensskydd. För dessa är det så klart extra viktigt att skolan har tillgängliga mensskydd.

🙂 Barn och unga har rätt att uttrycka åsikter och tankar och ska bli lyssnade på. Om ni uttrycker att det skulle vara bra med tillgängliga mensskydd på skolan ska ledningen lyssna och undersöka om det är något de kan fixa.

🙂 Att erbjuda mensskydd är ett bra sätt att skapa en mer rättvis och jämställd miljö på skolan. Dessutom är det svensk tradition att göra vad man kan för att ge alla i samhället samma möjligheter.


SVAR PÅ TAL MOT KRITIK

Alla är inte lika taggade som du är på att mensskydd ska erbjudas gratis i skolan. Vi har samlat ett gäng bra svar på tal mot vanliga kritiska kommentarer som brukar dyka upp i debatten, till exempel:

😡 Det kommer bara lekas och stökas ner med mensskydden

😡 Det är för dyrt

😡 Det behövs inte, finns hos skolsköterskan

😡 Alla har råd med mensskydd

😡 Det går inte att sätta upp behållare överallt

😡 Det är allas egna ansvar att ha med mensskydd, varför ska det ligga på skolan?

😡 Om vi erbjuder gratis mensskydd kommer man behöva erbjuda massa andra saker gratis

😡 Det är bara att fråga någon vuxen på skolan eller klasskompis om ett mensskydd

😡 Då plockar alla bara på sig mer än de behöver

Ladda ner och läs listan så att du är förberedd när det kommer negativa kommentarer! Och skriv till oss om du kommer på något mer som borde finnas på listan.


RÄKNEEXEMPEL

Att köpa in mensskydd kostar några slantar, men det leder också till många och långsiktiga vinster och det får inte glömmas bort! Alla har inte mens själva och då kan det vara svårt att räkna på kostnader. Kostnaden varierar såklart på hur stor skolan är, om man väljer att köpa in mensskyddsbehållare eller gör egna hur många som har mens och hur många mensskydd varje mensare tar (och det är ju lite knepigt att räkna på exakt). Vi tar tagit fram ett underlag så att ni kan räkna ut på ett ungefär var det skulle kunna kosta på just er skola. Zooma in bilderna eller ladda ner som PDF och räkna i lugn och ro!


BESTÄLL KAMPANJMATERIAL

Vi har tagit fram affischer och klistermärken som du kan beställa helt gratis och sätta upp i skolan för att engagera fler eller tydliggöra var det finns mensskydd att hämta för alla som behöver! Tips: prata ihop dig med en lärare eller skolsköterska om någon bra plats att förvara mensskydden. Ibland finns det redan på skolan men utan att alla elever känner till det och då är det viktigt att alla får veta det.


TIPS FÖR SOCIALA MEDIER

Vill du sprida kampanjen i dina sociala medier? Toppen! Här är några tips:

 1. För det första, följ @mensen.se på Instagram och @mensmegafonen på TikTok och SnapChat för att ha koll på uppdateringar om kampanjen.
 2. Tagga #enmenskligareskola om du lägger upp något som har med kampanjen att göra. Vi kommer givetvis att reposta allt ni lägger upp!
 3. Vi vill ju att politiker, och framförallt Utbildningsdepartementet, ska bli uppmärksammade på #enmenskligareskola och förstå att det är något barn och unga vill ha. Tagga därför utbildningsministerns officiella konto i dina inlägg: @annaekstrompolitiker.
 4. Lägger du upp Instastories, TikToks eller Snaps om kampanjen – sök på ”menskliga rättigheter” eller ”en menskligare skola” bland GIF:ar. Vi har producerat massa GIF-stickers med kampanjloggan och slogans som du såklart vill ha i dina inlägg!
 5. Om du gör egna inlägg och vill att andra snabbt och lätt ska hittamaterialet kan du klicka på dessa QRkoder och spara, båda leder direkt till denna sida.

MAILA DIN LOKALPOLITIKER

Förändring kan ske på olika nivåer. För att alla ska få tillgängliga mensskydd är toppen om du och dina vänner jobbar på att övertyga rektorn, skolsköterskan och lärarna om att det är en bra idé. Under tiden samlar vi in namnunderskrifter som ska överlämnas till Anna Ekström som är utbildningsminister. Hon sitter i riksdagen och bestämmer över utbildning i hela Sverige. 

Men vi behöver hjälpas åt för att få politiker på kommunal nivå att förstå att mensskydd behövs i skolan. Att ha kontakt med politiker är många kanske inte så vana vid och det kan kännas svårt att veta hur en ska göra. Kom ihåg att din åsikt är viktig och politiker i både kommun och riksdag finns där för lyssna på medborgarna och representera deras vilja – för så funkar en demokrati!

I Sverige finns 290 kommuner och vi hoppas på att alla ska få minst ett brev från barn och unga som vill ha mensskydd.

 1. Gå in på google och sök på din kommun + barn och ungdomsförvaltningen.
  Om du till exempel bor i Linköpings kommun skriver du “Linköpings kommun barn och ungdomsförvaltningen” och om du bor i Boden skriver du “Bodens kommun barn och ungdomsförvaltningen”. Om du är osäker på vilken kommun du bor i kan du fråga en vuxen.
 2. Välj det sökförslag som tar dig till kommunens hemsida. Förmodligen ligger det överst.
 3. Kolla på sidan om du ser någon mailadress till förvaltningschefen eller generellt till barn och ungdomsförvaltningen. I så fall är det till den personen du ska skicka brevet.
 4. Hittar du ingen mailadress till förvaltningen kan du kolla på sidan efter en adress till själva kommunen. Den brukar stå längst ner på sidan eller på en sida som heter till exempel “Kontakt”. Välj den mailadress du tror blir bäst.
 5. Öppna din mail och skriv mailadressen du hittat som mottagare till brevet.
 6. Skriv “Förslag till Barn och utbildningsförvaltningen” på ämnesraden.
 7. Skriv ett eget brev eller kopiera den text vi har skrivit (klicka på knappen nedan för att ladda ner den) om du tycker det känns lättare.
 8. Skicka!

INSPIRERANDE ARTIKLAR

Känns det som en svår uppgift att få med skolan på initiativet om gratis mensskydd eller möter du motstånd på vägen? Då kan du behöva lite pepp och inspiration och bli påmind om att det är många som kämpat för samma sak. Här samlar vi artiklar och nyhetsinslag från elever och skolor som har skapat en MENSkligare skola! Klicka på bilderna för att läsa mer.