OM FRIBLÖDNING

Begreppet friblödning har dykt upp i media på sistone. Det innebär att du skippar mensskydd helt och hållet och låter mensen rinna fritt. För vissa är det aktivism (tips: kolla Kiran Gandhi London Marathon), för andra har det en spirituell koppling, eller så tycker man bara att det är bekvämast så. 

MENSENs inställning är att alla ska använda det mensskydd som de föredrar och ha kunskap om alla alternativ för att göra ett välgrundat val. Vill man skippa mensskydd helt – kör på! Din kropp, ditt val. På samma sätt som vi respekterar vår egen kropp och vad den mår bäst av ska vi respektera andras val och inte skuldbelägga någon som väljer annorlunda.

Det cirkulerar en del frågetecken i diskussionerna om friblödning. Vi frågade Jona Elings Knutsson, leg. läkare och specialist i obstetrik och gynekologi, om de vanligaste frågorna som dykt upp! 

Fråga: Går det att på något sätt styra flödet?

Nej. Musklerna inne i livmodern är så kallad glatt muskulatur som inte är viljestyrda. Själva livmodertappen består mest av bindväv som inte har någon muskelkraft. Däremot går kan man knipa i slidmuskulaturen men det går inte att helt hålla inne mensen ändå, den kommer sippra ut. Sen påverkar såklart gravitationen. Om du ligger ner rinner det inte ut på samma sätt som om du står upp. 

Fråga: Så klassikern att vakna på morgonen, känna att mensen har kommit, kniiiipa och springa till toaletten för att “släppa” ut beror alltså på gravitation och slidmuskulaturen?

Ja ungefär så!

Fråga: Kan det minska värk att inte använda ett mensskydd inuti kroppen? Flera friblödare säger sig uppleva mindre mensvärk.

Det finns ingen vetenskaplig rational, alltså förklaring, till att det skulle vara så. Sen ska vi komma ihåg att smärta är en upplevelse som kan påverkas av massa saker. Till exempel, om du har mensvärk och är ledig och chillar på soffan kan värken upplevas som lättare än du är på jobbet och stressad. Att byta tampong eller tömma menskopp är inte heller särskilt behagligt om man är spänd och stressad.

Fråga: Finns det några risker med friblödning?

Det kan eventuellt finnas risk för spänningstillstånd, något som händer om man spänner ett muskelområde väldigt mycket. Precis som om du spänner näven för länge och statiskt kommer musklerna säga ifrån. Det är inte livsfarlig men känns inte så skönt.