MÅNADENS MENSAKTIVIST JUNI: JACINDA ARDERN

Det finns mycket gott att säga om Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern men idag vill vi lyfta fram hennes insatser för #menskligarättigheter! Hennes parti har antagit ett lagförslag som innebär att mensskydd kommer att finnas kostnadsfritt på alla skolor i landet från och med 2021. Redan nu kommer det finnas på 15 skolor i regionen Waikato – där behovet identifieras som störst.

Aktuella undersökningar från det Nya Zeeländska initiativet  Youth19 Survey visar 12% av alla menstruerande i åldersgruppen 9-13 har svårt att få tag på mensskydd och 1 av 12 skolelever skippar skolan av samma anledning. Mensfattigdom slår hårdast i utsatta områden och är en faktor av många till att det är svårare att ta sig ur fattigdom. Dessutom visar forskningen att den som upplever mensfattigdom i unga år kan få livslånga konsekvenser då det påverkar hälsan, självkänslan, utbildning och karriärutsikter . 

Ardern erkänner att mensfattigdom är ett verkligt problem som drabbar Nya Zeelands barn och unga, framförallt redan marginaliserade grupper. er mensskydd som en nödvändighet för att alla elever ska ha likvärdiga chanser att klara skolan. You go Jacinda!

Alla som fått utmärkelsen finns samlade på vår Instagram under hashtaggen #månadensmensaktivist!