MENS: TIDLÖS FRÅGA I KROPP & KNOP

I masteruppsatsen “Jag hade aldrig kunnat fråga mamma om detta”, skriven av Ludvig Lhonneur på Historiska institutionen Lund, undersöks hur spalten Kropp & knopp i KP förändrats sedan starten 1969. I en intervju med Ottar berättar han om resultatet av studien.

Teman som tas upp i “Kropp och knopp” följer till stor del samhället strömningar, men det finns ett par undantag där utvecklingen tycks stå still. Frågor om mens har sett påfallande lika ut i flera årtionden. Till exempel återkommer frågan “kan jag bada när jag har mens?” regelbundet varje år. Även om menstabun och behov av kunskap uppmärksammats mycket mer finns det fortfarande ett glapp. Kunskapen om mens och huruvida det är något farligt eller inte når inte dem som bäst behöver den enligt Ludvig.

Av just den anledning är det en stor hjärtefråga för oss att främja tidig, neutral och behovsanpassad menskunskap för barn. Parallellt måste vi främja menskompetens hos vuxna och göra dem trygga i att prata om mens. Obesvarade frågor och funderingar blir till oro som begränsar barn och unga.

Vill du ha lite hjälp på traven finns vår handbok i menskompetens att beställa utan kostnad! Ett annat tips är att ge Mensmegafonens bok om mens till barn i ens närhet. Den finns gratis som både ljudbok och nedladdningsbar PDF, Den finns även som både inbunden bok och folder att köpa i vår webbshop!