Din varukorg är för närvarande tom!
Malin Siwe påstår att krav på fria mensskydd är onödiga eftersom “svenska flickor och kvinnor kan hantera sin mens själva”. Tesen stöds av ett antal förlegade argument som sällan lyfts längre eftersom de motbevisats gång på gång. Forskning, statistik och personliga berättelser är tydliga med att brist på mensskydd begränsar ungas vardag. Men för den som behöver en påminnelse:
Att ”hantera” något säger ingenting i sig, i praktiken betyder det ofta att de som möter hinder på grund av sin mens förväntas lösa problemen själva och i tystnad. Gällande mensskydd visar siffrorna att 1 av 10 unga har missat lektioner på grund av brist på mensskydd. 20 % tycker det är pinsamt att prata om mens eller fråga om de kan låna ett mensskydd, 15 % använder ofta ett skydd så länge att det blöder igenom. 10 % använder samma mensskydd så länge att de blir oroliga för att det ska påverka deras hälsa.
I ett fåtal fall leder fria mensskydd till “stök och mer städning”, men det får sättas i relation till nyttan. Argumentet skulle dessutom kunna användas om nästan alla offentliga resurser. Att vissa missbrukar en resurs betyder inte att den är onödig och måste tas bort, utan att den bör hanteras på ett smart sätt.
Att kalla MENSEN och liknande aktörer för “bidragsentreprenörer” är ett fult grepp som misstänkliggör och förminskar. Det antyds att vi bara är ute efter pengar och har höga priser på utbildningsmaterial. I själva verket arbetar vi för att lösa reella problem som har bevisade negativa konsekvenser både för individer och samhället i stort. Och PS: allt utbildningsmaterial som säljs i vår webbshop finns även tillgängligt i gratis format, eftersom vår hjärtefråga är att alla oavsett ekonomisk status ska ha tillgång till menskunskap!