Vi har startat Mensstipendiet som en del i arvsfondsprojektet Universell menskompetens. Ett stipendium är en gåva i form av pengar. För att få stipendier behöver man skriva en ansökan och berätta varför man vill ha det och vad pengarna ska användas till. 

Syftet med Mensstipendiet är att uppmuntra barn och unga att driva kampanjer och projekt som förbättrar tillvaron för alla som har mens, på ett sätt som passar sammanhanget de befinner sig. 

Man kan få upp till 2 000 kronor från Mensstipendiet. Vem som helst som är under 18 år får söka och pengarna ska användas för att driva ett projekt som antingen ökar menskunskapen, skapar tillgång till mensskydd eller förbättrar normerna kring mens – eller alla tre samtidigt! 


Det är som sagt väldigt fritt vad stipendiet kan gå till och upp till alla sökande att fundera på vad de själva vill och kan göra. Här är några exempel på aktiviteter man kan söka pengar för:

🩸 ingredienser till att baka något gott att äta medan man pratar om mens med sitt kompisgäng

🩸 mensskydd som man kan experimentera med för att lära sig mer om hur de funkar

🩸 pysselmaterial för att göra “vi vill ha gratis mensskydd på skolan”-skyltar som man kan demonstrera utanför kommunhuset med

🩸 tyg och fraktmaterial för att kunna sy och skicka egensydda mensskydd till en skola i ett land där de inte har tillgång till mensskydd

🩸 att anordna en mensfest som hålls på internationella mensdagen 28 maj

🩸 eller något helt annat som man själv tycker känns spännande!

Är du intresserad av att söka pengar från mensstipendiet eller vet du en någon under 18 som skulle kunna vara intresserad? Gå till ansökningsforumläret och sätt igång och spåna: hur kan du göra världen till en MENSkligare plats? 

Om du har frågor om stipendiet eller ansökningsformuläret kan du kontakta rebecka.hallencreutz@mensen.se. Om du vill ansöka om pengar från stipendiet utan att behöva fylla i formuläret kan du också skriva till Rebecka så löser vi det!