Din varukorg är för närvarande tom!
Hur påverkar mens och klimakteriet arbetslivet? Varför har det inte setts som en självklar arbetsmiljöfråga?
MENSEN är pionjärer inom att lyfta mens och klimakterie ur ett arbetsmiljöperspektiv. Sedan 2018 har vi, tillsammans med arbetsgivare, anställda och fackligt engagerade, kämpat för ett MENSkligare arbetsliv – där alla har samma möjligheter. Under 2024 fick vi projektmedel från Jämställdhetsmyndigheten för att utveckla materialet, sprida mer kunskap om klimakteriet och nå nya målgrupper.
Nu släpper vi en poddserie i tre delar, där vi utforskar projektets resa, utmaningarna och lösningarna för en mer inkluderande arbetsmiljö. I första avsnittet pratar vi om vad klimakteriet egentligen innebär, hur mens och klimakteriebesvär påverkar arbetslivet och varför vi måste bryta tabun!
Visste du att…
…50 % oroar sig för att uppfattas som mindre kompetenta på grund av klimakteriebesvär. Tyvärr finns det en grund för oron då det finns studier som visar att kvinnor i klimakteriet uppfattas som mindre pålitliga och stabila än kvinnor i andra åldersgrupper och män.
…21 % har undvikit att sjukanmäla sig trots gynekologiska hälsobesvär. Forskning visar att smärta och besvär vid mens normaliseras och inte tas på tillräckligt stort allvar av varken patienter, sjukvård eller omgivning.
…44 % har någon gång blött igenom sitt mensskydd på jobbet. Det skapar obehag och stress, och tar tid och energi att hantera.
Det här är arbetsmiljöfrågor vi behöver lyfta!
Medverkande:
Rebecka Hallencreutz – verksamhetsansvarig på MENSEN & projektledare
Josefin Persdotter – doktor i sociologi, forskare och projektmedarbetare
Anna Wängborg – barnmorska & forskare