FARS DAG 2023: PRATA MER MENS PAPPOR!

Idag är det Fars Dag och då vill vi som vanligt peppa pappor att snacka mer mens med sina barn, både döttrar och söner! Endast 29 % av tillfrågade pappor i Sverige svarar att de pratat med sina döttrar om mens (och bara 8 % har gjort det med sina söner). Dags att höja statistiken!

Av de som svarat nej uppger 44 % att de tror att dottern hellre pratar med mamma. 32 % tycker att mens är ett kvinnoämne. 24 % tror att dottern skulle bli obekväm av det…och det kan säkert stämma i vissa fall, men sådana antaganden av vuxenvärlden får konsekvenser, som ni kan se på bilden…den kommer från MENSENs Snapchatkonto Mensmegafonen, där barn kan ställa anonyma frågor*.

Barn mår bra om de kan prata med båda sina föräldrar känslor, kroppen och orosmoment i livet. Alla har inte en mamma som kan ta menssnacket, barn bör slippa vara rädda för att ha mens när det är pappa-vecka, och klart pojkar ska ha grundläggande kunskap om allt som har med mens att göra. Behöver du hjälp på traven?

Kolla in vår handbok i Menskomptens och tillhörande hemsida www.menskompetens.se. Där finns handfasta, enkla tips och metoder för att prata om mens med barn – oavsett förkunskap och erfarenhet. Ett annat ypperligt tips är att läsa Mensmegafonens bok om mens tillsammans. Tagga en pappa och sprid kännedom om MENSENs material! Istället för oro, tabun och stigma runt mens kan vi med enkla medel skapa trygghet och öppenhet!

*Personen har gett samtycke till att chatten delas.