JURYN TILL ÅRETS MENSTOALETT

MENSEN har instiftat priset Årets Menstoalett som går av stapeln för första gången i år. Givetvis behövs en expertjury till ett så prestigefullt pris! Psst du kan nominera fram till den 9 november, så kommer du att tänka på en riktigt bra och mensvänlig toa du besökt: klicka här för att nominera den!

Årets eminenta jury består av fyra personer med olika bakgrund och erfarenheter av mensfrågor. Vi är jätteglada över att de har tagit sig an uppdraget som jurymedlem till #åretsmenstoalett2018 och ser fram emot resultatet! Med det sagt, träffa vår jury och läs deras svar på frågan:

Varför tycker du är det viktigt med mensvänliga toaletter?

Veronica Magnusson, förbundsordförande på fackförbundet Vision

“Det som var skamligt igår behöver inte vara skamligt idag. Mens påverkar många människors vardag och det handlar om rätt grundläggande saker, som möjlighet att ta raster, att ha tillgång till fräscha toaletter och att man ska kunna få stöd om man har besvär för att kunna jobba och delta i arbetslivet på ett bra sätt”

Jessica Hallbäck, konstnär & aktivist inom feminism och antirasism. Du har kanske sett hennes konst på tunnelbanorna i Stockholm? Om inte: kolla in hennes Instagram och bli inspirerad.

“För att mens är lika naturligt som kiss och bajs”

Terese Lann Welin, social entrepenör. Teres driver My Period is Aawesome (MPIA), en projektplattform som ingår i den ideella organisationen Wise Economy. MPIA driver olika typer av mensprojekt i både Sydafrika, Namibia och Sverige. Dessutom designar hon smycken under det egna varumärket STATEMENT by Lann.

“En mensvänlig toalett är viktig för att kunna sköta sin menstruationshygien på ett säkert och effektivt sätt, och det är en självklar del av ett toalettbesök. En mänsklig rättighet helt enkelt”

Tony Halldin Hultkvist, kommunikatör på MÄN och styrelseledamot på FATTA

“Vi kan inte uppnå jämställdhet utan att alla människor känner sig trygga i sin egen kropp. Att skapa något så självklart som mensvänliga toaletter är en del av det och män behöver steppa upp och alliera sig med kvinnor och ickebinära i den här frågan”